Ingredience: | |
velký květák | 1 ks |
česnek | 1 palice |
olivový nebo slunečnicový olej | dle potřeby |
metá uzená paprika | dle chuti |
sůl | dle chuti |
máslo nebo ghí | dle potřeby |
mrkev | 2 - 4 ks |
pórek | 1 ks |
uvařená cizrna | 250 g |
zeleninový vývar nebo horká voda | 2 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti |
Polévka zajímavé a nevšední chuti díky uzené paprice. Můžete ji uvařit s cizrnou, která dobře zasytí, ale i bez ní je výtečná a zase lehčí.
Do trouby předehřáté na 200°C dáme na plechu vyskládané rozebrané růžičky květáku a oloupané stroužky česneku, pokapané olejem, osolené a pospané paprikou. Pečeme asi 40 minut.
V polévkovém hrnci orestujeme mrkev a pórek, osolíme. Vložíme pečený květák s česnekem, část si ponecháme stranou na servírování, cizrnu a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle potřeby, můžeme použít i citronovou šťávu na dochucení.
Podrobné info: