Ingredience: | |
jedlé kaštany | 250 g |
menší cibule | 1 ks |
zázvor | 2 plátky |
máslo | 30 g |
celer | 2 řapíky |
zeleninový vývar | 1 l |
mléko | 100 ml |
kaštanová mouka | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Chuť a vůni pečených kaštanů mám spojenou s Vánocemi. Obvykle jsem si je dávala na vánočních trzích, kde se pekly přímo v rozpálené peci. Ještě horké jsem je loupala a nemohla se dočkat, až je ochutnám. A protože se zima nezadržitelně blíží, rozhodla jsem se, že si kousek Vánoc přenesu domů už teď.
Kaštany nařízneme na vypouklé straně do křížku. Rozložíme je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 10 minut. Kaštany by měly začít praskat. Jakmile jsou kaštany upečené, oloupeme je a nakrájíme na větší kousky. Mezitím si na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme nakrájený zázvor, celer, kaštany a ještě chvilku restujeme. Vše zalijeme vývarem a vaříme až budou kaštany měkké. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Nakonec polévku zahustíme kaštanovou moukou, kterou jsme si rozmíchali v mléce. Ještě chvilku provaříme, ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Podrobné info: