Pažitka
Název:

Polévka z pečených kaštanů a hrušek


Polévka z pečených kaštanů a hrušek


Ingredience:
Ingredience:
jedlé kaštany400 g
větší kořeny petržele2 ks
tvrdá hruška2 ks
šťáva z poloviny citronu dle chuti
lístky čerstvého tymiánu1 lžíce
olivový olej dle potřeby
zeleninový vývar1 l
smetana, nemusí být1 dcl
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Já prostě miluji neobvyklé kombinace a miluji výzvy. Receptů na kaštanové krémy a polévky je všude hromada... hledala jsem ale něco opravdu nezvyklého a našla jsem to v podobě této polévky... Ne neděste se té kombinace. Polévka je opravdu lahodná, rozhodně není sladká a skvěle zasytí. Bez mučení přiznávám, že dá trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Kaštany nařízněte a dejte na 10 min péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Až kaštany začnou tmavnout a praskat, tak je vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout a oloupejte. 
V té samé troubě nechte mezitím péct v přikrytém pekáči petržel nakrájenou na větší kousky a lehce zakapanou olejem. Kaštany a petržel můžete klidně péct i postupně, na jejich teplotě při zpracování tolik nezáleží, protože se stejně ještě budou vařit. 
V momentě, kdy začne petržel zlátnout, tak ji vytáhněte z trouby. Do vařícího zeleninového vývaru nasypejte oloupané kaštany, pečenou petržel a přidejte 1 a půl oloupané hrušky, kterou jste zbavili jadřinců a nakrájeli na větší kousky. Přidejte tymián a špetku pepře
V momentě kdy jsou hrušky, petržel i kaštany uvařené do měkka, tak polévku rozmixujte do hladkého krému, Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, můžete ještě dolít vývar nebo vodu. Polévku dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pokud ji chcete zjemnit, můžete přidat trochu smetany. Podávejte s čerstvou hruškou nakrájenou na nudličky a toustem. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno