Ingredience: | |
jedlé kaštany | 400 g |
větší kořeny petržele | 2 ks |
tvrdá hruška | 2 ks |
šťáva z poloviny citronu | dle chuti |
lístky čerstvého tymiánu | 1 lžíce |
olivový olej | dle potřeby |
zeleninový vývar | 1 l |
smetana, nemusí být | 1 dcl |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Já prostě miluji neobvyklé kombinace a miluji výzvy. Receptů na kaštanové krémy a polévky je všude hromada... hledala jsem ale něco opravdu nezvyklého a našla jsem to v podobě této polévky... Ne neděste se té kombinace. Polévka je opravdu lahodná, rozhodně není sladká a skvěle zasytí. Bez mučení přiznávám, že dá trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Kaštany nařízněte a dejte na 10 min péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Až kaštany začnou tmavnout a praskat, tak je vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout a oloupejte.
V té samé troubě nechte mezitím péct v přikrytém pekáči petržel nakrájenou na větší kousky a lehce zakapanou olejem. Kaštany a petržel můžete klidně péct i postupně, na jejich teplotě při zpracování tolik nezáleží, protože se stejně ještě budou vařit.
V momentě, kdy začne petržel zlátnout, tak ji vytáhněte z trouby. Do vařícího zeleninového vývaru nasypejte oloupané kaštany, pečenou petržel a přidejte 1 a půl oloupané hrušky, kterou jste zbavili jadřinců a nakrájeli na větší kousky. Přidejte tymián a špetku pepře
V momentě kdy jsou hrušky, petržel i kaštany uvařené do měkka, tak polévku rozmixujte do hladkého krému, Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, můžete ještě dolít vývar nebo vodu. Polévku dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Pokud ji chcete zjemnit, můžete přidat trochu smetany. Podávejte s čerstvou hruškou nakrájenou na nudličky a toustem.