Ingredience: | |
rajčata | cca 400 - 500 g |
olivový olej (s bazalkou) | dle potřeby |
vývar | 200 ml |
plnotučné mléko | cca 150 ml |
třtinový cukr | dle chuti |
sůl | dle chuti |
malá bageta | dle potřeby |
mozzarella | 1 balení |
Ve chvíli, kdy se mi doma začnou hromadit rajčata, ráda připravuji tuto polévku. Zejména v tomto zimním období mi čerstvá rajčata příliš nejedou. Nemají žádnou chuť a tak když je já nebo manžel koupíme, často leží v lednici a nikdo se nemá k jejich spotřebě. Pečením z rajčat "dostaneme" veškerou chuť, kterou nabízejí a do polévky není zapotřebí "na přilepšenou" žádné pyré nebo konzervovaná rajčata. Navíc je to opravdu velmi jednoduchá záležitost, která zabere minimum času stráveného v kuchyni.
1. Rajčata omyjte a seřízněte na straně s "bubákem". Vložte do pekáče, zasypte solí, zakápněte olejem a pečte a zakryté na 200 stupňů alespoň 30 minut.
2. Poté pečte odkryté dalších 15 - 25 minut.
3. Z rajčat stáhněte slupky (mělo by to jít velmi lehce) a obsah pekáče včetně vody z rajčat přemístěte do hrnce.
4. Rozmixujte.
5. Hrnec dejte na plotnu. Přidejte vývar, mléko a dochuťte solí a třtinovým cukrem.
6. Podávejte s olivovým olejem a bagetkou zapečenou s plátkem mozzarelly.
TIP: Spolu s rajčaty můžete upéct i pár stroužků česneku, který poté rozmixujete spolu s dužinou.
TIP: Dochutit také můžete čerstvou bazalkou nebo mletým pepřem.
Podrobné info: