Název:Polévka z pečených rajčat a fenyklu s cizrnou
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
bulvy feniklu | 2 ks |
olivový olej | 100 ml |
střední rajčata | 8 ks |
chilli paprička | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
bazalka | 1 svazek |
zeleninový vývar | 1,5 l |
vařená cizrna | 200 g |
pepř | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy:Kuchařek mám doma asi milion. V létě nejčastěji sahám po těch středomořských, taky kdy jindy v Čechách je dostatek sladkých a na sluníčku uzrálých rajčat, lilků a spol. V kuchařce Alla Fratelli: how to eat Italian, jsem našla tento recept na polévku z pečené zeleniny. A protože není většího milovníka fenyklu, než jsem já, nemohla jsem polévku nevyzkoušet. Krátkou recenzi knížky naleznete tady.Podobný recept už jsem zkoušela dle Yotama Ottoleghi a musím říci, že předpečení / grilování zeleniny posune obyčejnou polévku na božskou manu.
Troubu rozpálíme na 220 stupňů. Fenykly rozkrájíme na polovinu a ty poté na třetiny. Fenyklové lístky(? nebo jak se té nati říká) si nechám stranou na dozdobení. Rajčata rozpůlíme. Plech vyložíme pečícím papírem. Rajčata naskládáme řeznou stranou nahoru, fenykl rozložíme a přidáme i chilli. Zakápneme olivovým olejem a lehce osolíme. Pečeme v troubě cca 15 minut nebo i déle, fenykl i rajčata by měli zezlátnout a změknout. Jeden kousek fenyklu a pár rajčat si dejte stranou, zbytek použijte na krém.
Ve větším hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a na něm orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme pečenou zeleninu a zalijeme vývarem. Osolíme. Přivedeme k varu a rozmixujeme s bazalkou a velkou lžící cizrny na jemný krém. Zbytek cizrny necháme v polévce prohřát. Podle chuti ještě osolíme a lehce opepříme čerstvě mletým pepřem.
Polévku zdobím kouskem pečeného fenyklu, pečeným rajčetem, olivovým olejem, bazalkou a trochou čerstvé fenyklové nati.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno