Pažitka
Název:

Polévka z romanesca


Polévka z romanesca


Ingredience:
Ingredience:
květák romanesco1/2 ks
cibule1/2 ks
česnek1 stružek
římský kmín1/2 lžičky
kari1/2 lžičky
vývar450 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
smetana dle chuti
parmazán dle chuti
Postup přípravy:

Mám pro vás ultrarychlý recept na polévku z romanesca, což je neskutečně fascinující rostlina, která vypadá jako zkamenělina. Roste v růžičkách uspořádaných do spirály a každá ta růžička tvoří ještě svoji samotnou spirálu. Fakt je to neuvěřitelná věc. Chutná jako květák s brokolicí dohromady (taky se jí občas u nás říká brokokvěták), ale směle ho můžete nahradit obyč květákem. Až ho potkáte na trzích, určitě se ho nebojte. 

Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibulku, až začne růžovět. Mezitím si rozeberte romanesco na menší růžičky, pár nejhezčích si nechte na upečení. K měkké cibulce přidejte romanesco, prolisovaný česnek a koření. Chvíli míchejte než se to rozvoní. Pak zlijte vývarem, osolte a opepřete a vařte nějakých 10 - 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Brambory nakrájejte na malé kostičky a spolu se zbylými růžičkami je uvařte v jiném hrnci téměř do měkka, potrvá to asi pět minut. Přendejte je do pekáčku, pokapejte olejem a nechte v troubě pod grilem chvíli péct, aby brambory získaly kůrku a romanesco se opeklo lehce do hněda. Polévku rozmixujte, pokud chcete, můžete ji zjemnit dvěma lžícemi smetany. Nalijte na talíř a ozdobte opečenými bramborami a růžičkami romanesca a posypejte lžící parmazánu. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno