Pažitka
Název:

Polévka z uzeného hovězího jazyka


Polévka z uzeného hovězího jazyka


Ingredience:
Ingredience:
uzený hovězí jazyk1 ks
cibule1 ks
česnek3 stroužky
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
pepř8 kuliček
libeček1 velká snítka
voda dle potřeby
větší mrkev1 ks
celer1 větší plátek (1 cm)
střední brambory2 ks
prolisovaný česnek4 stroužky
sůl dle chuti
zelená nať dle chuti
Postup přípravy:

Různé vývary a polévky jsou moc fajn. Pojďme si tentokrát dát dobrou uzenou.

Jazyk opláchneme, podle velikosti hrnce rozkrojíme a dáme do hrnce.
Přidáme všechny ostatní suroviny, zalijeme vodou, aby byl jazyk ponořený, a slabým varem vaříme doměkka (v papiňáku 60 minut).
Měkký jazyk z hrnce vytáhneme, ponoříme na 5 minut do studené vody a sloupneme.
Vývar scedíme do druhého hrnce, doplníme vodou do celkového množství 1l a přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu.
Od doby varu vaříme pod pokličkou na slabém plameni 15minut. Dvě minuty před koncem přidáme prolisované stroužky česneku a podle potřeby dochutíme solí.
Od kořene jazyka ukrojíme 5 plátků přibližně 1cm silných, ty nakrájíme na kostičky a vložíme je prohřát do hotové polévky.
Rozdělíme do talířů a každou porci posypeme nakrájenou natí. Použijeme buď lahůdkovou cibulku, pažitku, nebo lístky petrželky.

Zbytek jazyka nakrájíme na plátky a můžeme podávat po studenu s hořčicí a kyselkou okurkou.
Nebo podávat jako druhý chod s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou.
Uzený jazyk je také dobrý v kombinaci s knedlíkem a křenovou omáčkou.
Já jsem k němu připravila šťouchané brambory a pyré z jablek a sterilovaného křenu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno