Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
vodnice | 1 ks |
bílá cibule | 1/2 ks |
malá petržel | 2 ks |
pórek | 1/4 ks |
celer | 40 g |
tymián | dle chuti |
majoránka | dle chuti |
mletý kmín | dle chuti |
sůl | dle chuti |
voda | 1 l |
Vodnice je osvěžující kořenovou zeleninou, jejíž aroma připomíná křen a kedlubnu. Chuťově je jemná a mírně štiplavá. Štiplavost je ale menší než u kedlubny, a například po nastrouhání do pomazánky se štiplavost zcela ztrácí. Zůstává jen příjemné křenovo-kedlubnové aroma.
Již v antice dokázali lidé poznat, že jde o zeleninu extrémně plnou vody. I její český název - brukev řepák vodnice tuto skutečnost zohledňuje. Vody je ve vodnici totiž okolo 90%, takže správně jásáte všichni, kdo potřebujete hlídat postavu, množství kalorií je ve vodnici opravdu minimální. O to více nás může udivovat skutečnost, že vodnice byla kdysi používána jako přílohová zelenina, v podstatě do doby, než zdomácněly brambory.
A její pozitivní účinek na zdraví? Konkrétně dokáže znepříjemnit život bakteriím v našem těle, brzdit aterosklerózu, zklidnit nervy stimuluje srdeční činnost a v neposlední řadě dokáže nastartovat rychlejší tvorbu moči, a tím pomoci s cíleným odvodněním těla.
Já využívám vodnici k přípravě polévek, ale na pomazánky se již dlouho chystám, bohužel není tak často k sehnání jako jiné druhy zeleniny.
Na Ghí orestujeme pokrájenou bílou cibuli, přidáme očištěnou pokrájenou vodnici, pórek, celer, petržel a krátce vše společně prohřejeme. Zalijeme vodou, přidáme koření a sůl a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše již jen společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Jelikož jsem si oblíbila polníček a sezamové semínko, opět jsem jako ozdobu polévky použila na olivovém oleji krátce prohřátý polníček a přidala opražená semínka.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: