Pažitka
Název:

Polévka z vodnice, s cibulí, pórkem, celerem s majoránkou, tymiánem a kmínem


Polévka z vodnice, s cibulí, pórkem, celerem s majoránkou, tymiánem a kmínem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
vodnice1 ks
bílá cibule1/2 ks
malá petržel2 ks
pórek1/4 ks
celer40 g
tymián dle chuti
majoránka dle chuti
mletý kmín dle chuti
sůl dle chuti
voda1 l
Postup přípravy:

Vodnice je osvěžující kořenovou zeleninou, jejíž aroma připomíná křen a kedlubnu. Chuťově je jemná a mírně štiplavá. Štiplavost je ale menší než u kedlubny, a například po nastrouhání do pomazánky se štiplavost zcela ztrácí. Zůstává jen příjemné křenovo-kedlubnové aroma.

Již v antice dokázali lidé poznat, že jde o zeleninu extrémně plnou vody. I její český název - brukev řepák vodnice tuto skutečnost zohledňuje. Vody je ve vodnici totiž okolo 90%, takže správně jásáte všichni, kdo potřebujete hlídat postavu, množství kalorií je ve vodnici opravdu minimální. O to více nás může udivovat skutečnost, že vodnice byla kdysi používána jako přílohová zelenina, v podstatě do doby, než zdomácněly brambory.

A její pozitivní účinek na zdraví? Konkrétně dokáže znepříjemnit život bakteriím v našem těle, brzdit aterosklerózu, zklidnit nervy stimuluje srdeční činnost a v neposlední řadě dokáže nastartovat rychlejší tvorbu moči, a tím pomoci s cíleným odvodněním těla.

Já využívám vodnici k přípravě polévek, ale na pomazánky se již dlouho chystám, bohužel není tak často k sehnání jako jiné druhy zeleniny.

Na Ghí orestujeme pokrájenou bílou cibuli, přidáme očištěnou pokrájenou vodnici, pórek, celer, petržel a krátce vše společně prohřejeme. Zalijeme vodou, přidáme koření a sůl a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše již jen společně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jelikož jsem si oblíbila polníček a sezamové semínko, opět jsem jako ozdobu polévky použila na olivovém oleji krátce prohřátý polníček a přidala opražená semínka.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno