Ingredience: | |
sladká brambora | 1 ks |
mrkev | 3 ks |
cibule | 1 ks |
hovězí vývar | 1 l |
máslo | 30 g |
zakysaná smetana (190 g) | 1 balení |
šťáva z menšího citronu | 1 ks |
hladkolistá petržel | několik lístků |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Sladká brambora, jinak také batát. Pochází z Ameriky a často se objevuje i v jejich receptech.
Zatím jsem zahlédla recepty na batátové hranolky, plněné batáty, ale hlavně na polévky. Proto jsem se rozhodla jeden z nich vyzkoušet. Konzumace krémové polévky je navíc skvělý způsob, jak se v tomto studeném počasí zahřát! Neváhejte a vyzkoušejte! Tato má v sobě i mrkev. A dobře víme, co se o ní říká. :)
Bramboru, mrkev i cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rozpusťte v hrnci na mírném ohni máslo a přidejte nakrájenou zeleninu. Tu nechte osmahnout, po dobu přibližně 5 a 8 minut. Tuto směs zalijte připraveným horkým vývarem, přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 30 minut. Poté zeleninu v hrnci rozmixujte mixérem na pyré a nechte vychladnout. Po vychladnutí přeneste hrnec opět na plotnu a do pyré pomalu přidejte zakysanou smetanu a šťávu z citrónu. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, ale nenechte polévku bublat. Přisypte sůl a pepř podle chuti. Ozdobte nasekanou petrželkou, zakápněte zakysanou smetanou, posypte namletým pepřem a podávejte.
Podrobné info: