Pažitka
Název:

Polévka ze sladké brambory


Polévka ze sladké brambory


Ingredience:
Ingredience:
sladká brambora1 ks
mrkev3 ks
cibule1 ks
hovězí vývar1 l
máslo30 g
zakysaná smetana (190 g)1 balení
šťáva z menšího citronu1 ks
hladkolistá petržel několik lístků
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Sladká brambora, jinak také batát. Pochází z Ameriky a často se objevuje i v jejich  receptech. 

Zatím jsem zahlédla recepty na batátové hranolky, plněné batáty, ale hlavně na polévky. Proto jsem se rozhodla jeden z nich vyzkoušet. Konzumace krémové polévky je navíc skvělý způsob, jak se v tomto studeném počasí zahřát! Neváhejte a vyzkoušejte! Tato má v sobě i mrkev. A dobře víme, co se o ní říká. :)

Bramboru, mrkev i cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rozpusťte v hrnci na mírném ohni máslo a přidejte nakrájenou zeleninu. Tu nechte osmahnout, po dobu přibližně 5 a 8 minut. Tuto směs zalijte připraveným horkým vývarem, přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 30 minut. Poté zeleninu v hrnci rozmixujte mixérem na pyré a nechte vychladnout. Po vychladnutí přeneste hrnec opět na plotnu a do pyré pomalu přidejte zakysanou smetanu a šťávu z citrónu. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, ale nenechte polévku bublat. Přisypte sůl a pepř podle chuti. Ozdobte nasekanou petrželkou, zakápněte zakysanou smetanou, posypte namletým pepřem a podávejte. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno