Ingredience: | |
žlutý půlený hrách (namočený alespoň 5 hodin) | 250 g |
celer | 1/2 ks |
menší nebo 1 větší cibule | 2 ks |
česnek | 8 stroužků |
mořská sůl | špetka |
sušená majoránka | špetka |
extra panenský olivový olej | trochu |
máslo | plátek |
listová petržel | na ozdobu |
Pokud jste si mysleli, že si přečtete recept na klasickou hrachovku, tak to se mýlíte.
Tahle polévka je naprosto odlišná. Je jemná, lehká, zdravá a dietní. Jako večeře je naprosto ideální. Nejen že dokonale zahřeje, ale taky pořádně zasytí a to vše jen za pár kaček.
Jako první nakrájejte cibuli na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky a oloupaný celer na větší kostky. V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem. Na rozehřátý olej vsypte cibuli s česnekem a restujte, než cibule zesklovatí. Poté přidejte kousky celeru a hrách i s vodou, ve které byl namočený. Pokud jste hrách neměli namočený ve velkém množství vody, přidejte alespoň sklenici či dvě sklenice vody. Osolte a vařte tak dlouho, dokud hrách i celer nezměknou (cca půl hodiny). Poté vše rozmixujte. Pokud je polévka dost hustá, zřeďte ji ještě vodou. Do uvařené polévky přidejte zbylé čtyři stroužky česneku, které jste utřeli se solí a podle chuti přidejte promnutou majoránku. Důkladně polévku promíchejte. Podle chuti ještě dosolte. Podávat můžete jen tak samotné nebo s čerstvým pečivem.
Podrobné info: