Pažitka
Název:

Polévka ze žlutého hrachu


Polévka ze žlutého hrachu


Ingredience:
Ingredience:
žlutý půlený hrách (namočený alespoň 5 hodin)250 g
celer1/2 ks
menší nebo 1 větší cibule2 ks
česnek8 stroužků
mořská sůl špetka
sušená majoránka špetka
extra panenský olivový olej trochu
máslo plátek
listová petržel na ozdobu
Postup přípravy:

Pokud jste si mysleli, že si přečtete recept na klasickou hrachovku, tak to se mýlíte. 

Tahle polévka je naprosto odlišná. Je jemná, lehká, zdravá a dietní. Jako večeře je naprosto ideální. Nejen že dokonale zahřeje, ale taky pořádně zasytí a to vše jen za pár kaček.

Jako první nakrájejte cibuli na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky a oloupaný celer na větší kostky. V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem. Na rozehřátý olej vsypte cibuli s česnekem a restujte, než cibule zesklovatí. Poté přidejte kousky celeru a hrách i s vodou, ve které byl namočený. Pokud jste hrách neměli namočený ve velkém množství vody, přidejte alespoň sklenici či dvě sklenice vody. Osolte a vařte tak dlouho, dokud hrách i celer nezměknou (cca půl hodiny). Poté vše rozmixujte. Pokud je polévka dost hustá, zřeďte ji ještě vodou. Do uvařené polévky přidejte zbylé čtyři stroužky česneku, které jste utřeli se solí a podle chuti přidejte promnutou majoránku. Důkladně polévku promíchejte. Podle chuti ještě dosolte. Podávat můžete jen tak samotné nebo s čerstvým pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno