Pažitka
Název:

Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)


Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)


Ingredience:
Ingredience:
čerstvá ricotta350 g
černé olivy, nakrájené na kolečka1 - 2 hrsti
strouhanka + hrst nechte stranou1/2 hrsti
nastrouhaný tvrdý sýr (Gran Moravia)1/2 hrsti
hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno1/2 hrsti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej na smažení
Postup přípravy:

Vynikajícím předkrmem na každou příležitost mohou být i jednoduché kuličky z ricotty. Pokud chcete svůj recept ozvláštnit, můžete kromě klasické ricotty použít variantu z ovčího mléka.

S termínem polpette, jsme se již setkali v receptu Polpette casalinghe. Úplný český překlad mě nenapadá, ale kuličky nebo karbanátky jsou více jak výstižné, protože jde právě o jejich tvar.

Variant je spousta, můžete je připravit například v rajčatové omáčce jako ty již zmiňované masové. Nebo je připravit z tuňáka, přidat cizrnu, brambory nebo jiné ingredience.

V míse pořádně smíchejte ricottu, olivy, strouhanku, petržel, sýr, sůl a pepř. Vytvarujte malé kuličky (já měla průměr asi 4 cm). Vyválejte je ve strouhance, kterou jste si nechali bokem. Dejte smažit do rozpáleného oleje. 

Hotové kuličky poznáte tak, že jsou na povrchu zezlátlé a nerozpadají se. Dejte je okapat do mísy, ve které máte kuchyňský papír. Ten krásně absorbuje přebytečný olej. 

TIP: Kuličky není potřeba házet do friťáku, já je zkoušela osmažit na pár lžících olivového oleje a povedly se taky. Jen si vždy hlídejte, aby vám nejdříve na první straně pořádně zezlátly, pak je až otočte. Jinak se vám budou rozpadat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno