Ingredience: | |
vepřová krkovice bez kosti (pro kostihryzce klidně i s kostí) | 4 silnější plátky |
čerstvě drcený pepř | špetka |
sůl | špetka |
rozmarýn | menší svazek |
sádlo | 3 lžíce |
cibule (nejlépe červená) měla jsem růžovou | 2 ks |
bílé hlávkové zelí | 1 kg |
červené jablko | 2 ks |
bílé suché víno | 400 ml |
pomerančový džem | 4 lžíce |
čerstvý zázvor | 5 cm |
bílý vinný ocet či citronová šťáva | 2 lžíce |
krupicový cukr | 2 lžíce |
Krkovice není zrovna nejdietnějším jídlem, ale s voňavým zelím...No neříkejte, že byste si nedali?!
Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily. Potřeme olejem (dala jsem olivový a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.
V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jádřinců. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme najemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě…
Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékám…asi tak dalších 6 minutek.
Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme decku vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.
Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch).
Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím.
Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.