Ingredience: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
loupaná červená čočka | 100 g |
velká mrkev | 2 ks |
velká cibule | 1 ks |
umeocet | dle chuti |
sůl | dle chuti |
mořská řasa wakame | dle chuti |
třtinový cukr či jiné sladidlo | dle chuti |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Čočku na sladko-kyselo milujeme a buď ji všechnu sníme a nebo se netrefím, ujede mi ruka a uvařím ji příliš. To nám ale vůbec nevadí, protože pomazánka je z ní prostě famózní.
Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit společně s řasou wakame a najemno nastrouhanou mrkví. Přidaná mořská řasa snižuje nadýmavost a výživově obohatí vzniklou pomazánku. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, případně pórek či od každého trochu.
Červená čočka je vařená poměrně rychle. Zde se nám hodí kašovitá konzistence. Je zapotřebí, aby nám nezbylo při vaření čočky a mrkve příliš vody, případně si odebereme na případné pozdější ředění. Naštěstí čočka dost saje, takže případné tekutiny navíc po přiklopení zvládne. Když je čočka uvařená, přidáme do ní orestovanou cibuli či mix pórek a cibule. Přilijeme umeocet, přidáme cukr dle vlastní chuti a dosolíme až nakonec. Umeocet je přirozeně slaný a může tak dojít k přesolení, proto solíme až nakonec. Samozřejmě můžeme použít i jiný ocet, ale tento se skvěle hodí rovněž pro děti a podporuje zároveň trávení.
Takto ochucenou čočku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Následně dle potřeby případně ještě dochutíme solí, sladidlem či okyselíme. Rovněž lze na dochucení použít lahůdkové droždí, pepř, či hořčici a nyní již stačí jen namazat na oblíbené pečivo.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: