Ingredience: | |
kešu ořechy, nesolené, nepražené | 50 g |
upečená červená řepa | 35 g |
mandlové mléko | 2 lžíce |
pórek či cibule | kousek |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
rozpuštěné České Ghíčko, alsan bio či jiný tuk | 1 lžíce |
Jelikož jsem měla upečenou červenou řepu na náš oblíbený salát, rozhodla jsem se připravit trošku více receptů z červené řepy. Pomazánky mám moc ráda, naše malé mládě jim pomalu přichází na chuť. Tato byla naprosto famózní, náš mladý pán snědl půlku krajíce domácího kváskového chleba s touto pomazánkou, což považuji za velký úspěch. Výhodou této pomazánky je velká variabilita. Místo kešu ořechů lze přidat či doplnit avokádem, případně využít luštěnin jako jsou červené fazole Adzuki, cizrna, obiloviny jako jsou například jáhly a máme spoustu dalších variací. Pokud nemáte problémy s alergii na mléčnou bílkovinu, stačí přidat k červené řepě jen tvaroh, lučinu, kterou snadno připravíme z překapaného bílého jogurtu, přidat bylinky dle vlastní chuti, opepřit, přikyselit citronem nebo umeoctem, či přidat křen, jablko, uvařenou mrkev, dýni... fantazii se meze nekladou.
Příprava je velmi snadná. Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu bez loupání a dáme péct na maximum, co trouba dovolí. Já pekla na 250°C přibližně hodinu, podle velikosti řepy. Po 45 minutách či hodině vyzkoušíme, zda je řepa upečená. Rozbalíme jednu alobalovou kuličku, píchneme vidličkou, pokud je řepa krásně měkká, necháme vychladnout, nerozbalujeme, lépe se pak loupe.
Po vychladnutí řepu oloupeme, nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Záleží, jak máme výkonný tyčový mixér či jiného pomocníka k přípravě pomazánek.
K nastrouhané či pokrájené řepě přidáme kešu ořechy, lehce zalijeme mlékem, lépe méně než více, konzistenci můžeme vždy upravit. Přidáme pokrájený pórek, špetku soli, tuk a rozmixujeme. Po rozmixování si můžeme pomazánku naředit na požadovanou konzistenci. Já již neředila, měla jsem řepu hodně šťavnatou, čerstvou, domácí ze zahrádky, takže nebylo třeba. Pánům můžeme přidat pepř či více dosolit, malý nemá rád výraznou chuť, tudíž jsem více neochucovala.
Kešu ořechy je lepší máčet předem, ale na to jsem neměla čas, takže pokud jej máte, je dobré namočit předem pro lepší stravitelnost. Já měla pomazánku v lednici před dodáním 5 hodin, takže kešu ořechy tekutiny bohatě nasákly.
Pomazánku podáváme s oblíbeným pečivem či rozpečenými bagetkami, ozdobíme pažitkou, pórkem či jinými bylinkami.
Přeji dobrou chuť.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: