Pažitka
Název:

Pomazánka z hraškového másla s vajíčky, kyselou okurkou a jarní cibulkou


Pomazánka z hraškového másla s vajíčky, kyselou okurkou a jarní cibulkou


Ingredience:
Ingredience:
hraškové máslo150 g
vařená vejce4 ks
nakládané okurky3 - 4 ks
jarní cibulka dle chuti
sůl dle chuti
Hraškové máslo s Českým Ghíčkem:
hraška na zahušťování70 g
voda350 ml
sůl3 g
České Ghíčko Bio70 g
MAHÁ koření1/2 lžičky
Postup přípravy:

Hraškové máslo si prostě říkalo o vyzkoušení do pomazánky a já už dlouho vaječnou pomazánku plánovala. Oslava synova svátku se přímo nabídla a my si zdravě pochutnali.

Hraška máslo smícháme s nahrubo nastrouhanými vařenými vajíčky, přidáme nastrouhané okurky, najemno posekanou jarní cibulku, osolíme dle chuti a namažeme na zvolené pečivo. Tato pomazánka byla na oslavu synova svátku. Jelikož konzumoval s námi, nepřidávala jsem žádné ostré koření. Dospělí si mohou přidat pepř.

Hraškové máslo:

Koření mahá krátce orestujeme na Českém Ghíčku, přidáme hrašku a důkladně promícháme, pak hrašku zalijeme vodou a osolíme. Já dala o trošku méně soli, než bylo uvedeno v původním receptu. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hraška dobře povařená a není cítit po hrachu. Necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme v hladký krém. Máslo můžeme použít jako základ pro výrobu pomazánek.

Hraškové máslo můžete použít místo klasického pomazánkového másla. Připravené pomazánky z tohoto másla jsou velmi lahodné a výživné, podáváme s pečivem nebo jako dip. Hrašku je důležité v jídle dobře povařit minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv mouky, nedostatečně povařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.

Za tento recept velmi děkuji přímo výrobci HRAŠKY, který mi dorazil v podobě letáčku s balíčkem zdravé výživy.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno