Ingredience: | |
mrkev | 3 ks |
olivový olej | 3 lžíce |
koření Zahradní pochoutka (sušená cibule, česnek, petržel, paprikové floky) | 2 lžičky |
pomeranč - šťáva z něj | 1/2 ks |
zakysaný výrobek nebo smetanový sýr | 2 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
nasekaná jarní cibulka | k podávání |
Pomazánky jsou dle mého neprávem opomíjené. Samy o sobě však skrývají dle mého neuvěřitelný potenciál a to jak chutí, tak především variability při jejich výrobě. Já jsem zvolila trochu spojení zeleniny a ovocné šťávy. Výsledná chuť je pro mě velice příjemná a určitě bych ji řadila k pomazánkám, které si zaslouží svoje místo v jídelníčku.
Mrkev si očistíme a nakrájíme na středně velké klínky. V misce si smícháme olivový olej a koření, promícháme. Směs z olivového oleje pak dáme na mrkev a celou ji obalíme. Menší plech si vyložíme pečícím papírem a dáme na něj mrkev. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Poté přidáme šťávu z poloviny pomeranče, promícháme a pečeme dalších cca 15 minut. Upečenou mrkev pak přendáme do mixéru (nebo mixujeme pomocí tyčového mixéru) a rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysaný výrobek a promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s oblíbeným pečivem a posypané nasekanou jarní cibulkou.
Podrobné info: