Pažitka
Název:

Pomazánka z pečené mrkve a pomerančové šťávy


Pomazánka z pečené mrkve a pomerančové šťávy


Ingredience:
Ingredience:
mrkev3 ks
olivový olej3 lžíce
koření Zahradní pochoutka (sušená cibule, česnek, petržel, paprikové floky)2 lžičky
pomeranč - šťáva z něj1/2 ks
zakysaný výrobek nebo smetanový sýr2 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
nasekaná jarní cibulka k podávání
Postup přípravy:

Pomazánky jsou dle mého neprávem opomíjené. Samy o sobě však skrývají dle mého neuvěřitelný potenciál a to jak chutí, tak především variability při jejich výrobě. Já jsem zvolila trochu spojení zeleniny a ovocné šťávy. Výsledná chuť je pro mě velice příjemná a určitě bych ji řadila k pomazánkám, které si zaslouží svoje místo v jídelníčku.

Mrkev si očistíme a nakrájíme na středně velké klínky. V misce si smícháme olivový olej a koření, promícháme. Směs z olivového oleje pak dáme na mrkev a celou ji obalíme. Menší plech si vyložíme pečícím papírem a dáme na něj mrkev. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Poté přidáme šťávu z poloviny pomeranče, promícháme a pečeme dalších cca 15 minut. Upečenou mrkev pak přendáme do mixéru (nebo mixujeme pomocí tyčového mixéru) a rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysaný výrobek a promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s oblíbeným pečivem a posypané nasekanou jarní cibulkou. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno