Pažitka
Název:

Pomerančové cukroví s čokoládou


Pomerančové cukroví s čokoládou


Ingredience:
Ingredience (cca 40 kousků):
hladká mouka180 g
cukr moučka80 g
sůl špetka
změklé máslo130 g
žloutky3 ks
pomeranč - jemně nastrouhaná kůra1/2 ks
pomerančová marmeláda dle potřeby
kvalitní hořká čokoláda100 g
kandovaná pomerančová kůra dle chuti
Postup přípravy:

Pokud máte rádi spojení čokolády a pomeranče, budete tohle cukroví milovat. Já se po téhle kombinaci můžu utlouct. Za prvé mi nádherně voní, kdysi jsem dokonce měla i sprchový gel pomeranč&čokoláda (obecně mám nejraději "jedlá" mýdla, momentálně mám v koupelně karamel a cukrovou vatu, mňam). Za druhé skvěle chutná, obzvlášť s hořkou čokoládou. Vždycky když cestuju přes hlavní nádraží v Praze, stavím se v tamním čokoládovém obchůdku pro kandovaný pomeranč v čokoládě. Prodávají je po jednom plátku, zabalené v celofánu s mašličkou, na pultu hned vedle pokladny. Já se s ním vždy uvelebím ve vlaku a aspoň kousek cesty mi příjemně uteče.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 - 5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka či jiné tvary (u poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 6 - 8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.

Vychladlé cukroví slepujeme pomerančovou marmeládou a máčíme v rozpuštěné čokoládě, navrch dáme kousek kandované pomerančové kůry. Skladujeme v chladu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno