Glazované pomeranče: | |
pomeranč | 2 ks |
cukr | 350 g |
voda | 400 ml |
Korpus: | |
hladká mouka | 150 g |
kypřící prášek | 2 lžičky |
mleté mandle | 150 g |
vejce | 3 ks |
cukr krupice | 150 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Krém: | |
mléko | 400 ml |
cukr | 100 g |
vanilkový puding | 1 sáček |
šťáva a strouhaná kůra z pomeranče | 1 ks |
máslo | 200 g |
mletá skořice | 1 lžička |
Pomerančový dort, který chutná doopravdy po pomerančích. Inspiraci jsem našla v Apetitu. Jestli ho jednou upečete, věřte, že ne naposledy!
POSTUP NA GLAZOVANÉ POMERANČE:
Pomeranče nakrájejte na tenké plátky a dejte je vařit do vody smíchané s cukrem. Přiklopené vařte 20 min. Poté vyjměte nejkrásnější pomeranče (asi 10 koleček). 75 ml cukrové vody rozmixujte se zbylými pomeranči a nechte chladnout.
PŘÍPRAVA KORPUSU:
Předehřejte troubu na 165 stupňů a vyložte si kulatou formu pečícím papírem. Na dno formy poklaďte glazované pomeranče. Promíchejte mouku, prášek do pečiva a mandle, přimíchejte rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, cukr a rozmixované pomeranče. Těsto navrstvěte do formy a pečte cca 50 min (vyzkoušejte špejlí. Po upečení nechte chladnout. Až korpus vychladne, vyklopte ho “vzhůru nohama” tak, aby pomeranče byly na vrchu.
PŘÍPRAVA KRÉMU:
Z mléka, cukru a pudingu uvařte hustý krém. Po vychladnutí vmixujte změklé máslo, skořici, pomerančovou kůru a šťávu. Nechte vychladit.
SESTAVENÍ DORTU:
Pokud se vám povede, rozdělte dort podélně na 3 díly (mně se povedlo na 2). Každou vrstvu pokapejte zbylou cukrovou vodou, ve které se vařily pomeranče a potřete silnou vrstvou krému. Po sestavení dortu ještě pokapejte cukrovou vodou horní, pomerančovou část – bude se lesknout.