Pažitka
Název:

Pomerančový piškotový chlebíček


Pomerančový piškotový chlebíček


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
jedlá soda nebo prášek do pečiva1 a 1/2 lžičky
změklé máslo150 g
chemicky neošetřený pomeranč - kůra1 ks
velká vejce3 ks
mléko150 ml
pomeranč - šťáva z něj (90-100 ml)2 ks
cukr krupice nebo stévie140 g
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na ozdobu:
pomerančová marmeláda2 lžíce
chemicky neošetřený pomeranč1 ks
cukr nebo stévie100 g
voda100 ml
Postup přípravy:

Nedávno jsem zahlédla v Blesku pro ženy tento skvělý moučník a nedalo mi to moučník nevyzkoušet. Něco málo jsem pozměnila, nešlehala jsem bílky a žloutky zvlášť, ale výsledek je opravdu vynikající. Moučník je s pomerančovou šťávou krásně "mokrý", vláčný a chutný - řekla bych i osvěžující a je se stévií - není tedy přeslazen.

Mouku se sodou (práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme do ní pomerančovou kůru. Žloutky ušleháme se změklým máslem a cukrem (stévií) do pěny. Postupně přidáváme směs mouky se sodou, s kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu. Kdo chce, šlehá jen žloutky s ostatními přísadami a nakonec přidá ušlehaný sníh, já to dělám vše najednou a ne podle receptu z časopisu.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě a zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.

Mezitím si nakrájíme pomeranč na plátky.

V kastrůlku rozehřejeme marmeládu (já měla rozehřáté a rozvařené kandované ovoce s vodou a pomerančovou šťávou) se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme uležet do chladu. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno