Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
jedlá soda nebo prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky |
změklé máslo | 150 g |
chemicky neošetřený pomeranč - kůra | 1 ks |
velká vejce | 3 ks |
mléko | 150 ml |
pomeranč - šťáva z něj (90-100 ml) | 2 ks |
cukr krupice nebo stévie | 140 g |
tuk | na vymazání formy |
mouka | na vysypání formy |
Na ozdobu: | |
pomerančová marmeláda | 2 lžíce |
chemicky neošetřený pomeranč | 1 ks |
cukr nebo stévie | 100 g |
voda | 100 ml |
Nedávno jsem zahlédla v Blesku pro ženy tento skvělý moučník a nedalo mi to moučník nevyzkoušet. Něco málo jsem pozměnila, nešlehala jsem bílky a žloutky zvlášť, ale výsledek je opravdu vynikající. Moučník je s pomerančovou šťávou krásně "mokrý", vláčný a chutný - řekla bych i osvěžující a je se stévií - není tedy přeslazen.
Mouku se sodou (práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme do ní pomerančovou kůru. Žloutky ušleháme se změklým máslem a cukrem (stévií) do pěny. Postupně přidáváme směs mouky se sodou, s kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu. Kdo chce, šlehá jen žloutky s ostatními přísadami a nakonec přidá ušlehaný sníh, já to dělám vše najednou a ne podle receptu z časopisu.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě a zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.
Mezitím si nakrájíme pomeranč na plátky.
V kastrůlku rozehřejeme marmeládu (já měla rozehřáté a rozvařené kandované ovoce s vodou a pomerančovou šťávou) se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme uležet do chladu.
Podrobné info: