Ingredience: | |
středně větší pórek | 1 ks |
hrášek | 300 g |
menší brambora | 2 ks |
voda/vývar | 800 ml |
olej / Ghí | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
česnek | 1 stroužek |
e dělám polévky víceméně jen krémové, to je mi ze strany čtenářek občas vytýkáno. Má to ale jeden zásadní důvod – děti je totiž nemají tendence tolik pitvat a jedí je lépe. Alespoň to moje tedy ano. A to prý nejí pórek. Haha, no to určitě.
V hrnci rozpalte menší množství oleje a osmahněte na něm pórek. Až začne chytat zlatavou barvu, přidejte na kostičky nakrájené brambory a zalijte vodou nebo ještě lépe vývarem. Vařte do změknutí brambor (cca 10 minut).
Poté nasypte hrášek (ani mražený nemusíte vařit, stačí nechat jen prohřát) a rozmixujte na hladké pyré. Dochuťte solí, případně i česnekem, pokud ho máte rádi a děti jej dobře snáší.
Děti starší jednoho roku si mohou polévku zjemnit ještě smetanou, děti od cca 8 měsíců mohou ke stejným účelům dostat smetanu zakysanou, případně bílý jogurt. Polévka je ale dobrá i bez toho.
Podrobné info: