Ingredience: | |
pórek | 2 ks |
mražený hrášek | 200 g |
menší cibule | 1 ks |
šlehačka | 150 ml |
parmazán | 1 vrchovatá lžíce |
bazalkové pesto | 1 lžíce |
vývar | 750 ml |
vejce | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
olivový olej + pár kapek na ozdobu | trochu |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
muškátový oříšek | špetka |
Nemám moc ráda pórek. Přítel nemá moc rád hrášek. Tak co si udělat pórkovo-hráškovou polévku? A aby tam byla alespoň jedna chuť, kterou můžeme oba, tak navrch přijdou pomalu smažené plátky česneku. Že by ten pórek nakonec nebyl tak hroznej?
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte ji na lžíci oleje zesklovatět. Mezitím nakrájejte pórek na půlkolečka a když cibule změkne, přidejte ho k ní spolu s pestem. Promíchejte a až změkne i pórek, zalijte vývarem a nechte lehce probublávat. Česnek nakrájejte na plátky tak 2 mm silné. Do kastrůlku nalijte tolik oleje, aby česnek trošku plaval a na mírném plameni pomalu opékejte, až bude česnek měkký a hnědý. Dobře ho hlídejte, olej by měl kolem česneku tvořit jen malé bublinky. Jakmile se česnek smaží, tak ho spálíte a bude velmi hořký.
V misce promíchejte smetanu, parmazán a vajíčko. K pórku přihoďte hrášek, dejte mu půl minuty na rozmražení a pak všechno rozmixujte na jemný krém. Osolte a opepřete. Přilijte smetanovou směs, nastrouhejte tak 1/4 muškátového oříšku a nechte ještě chvilku lehce bublat, ale ne vařit. Česnek vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Nalijte polévku, pokapejte olivovým olejem a posypejte česnekem. Dobrou chuť!
Podrobné info: