Pažitka
Název:

Pórkovo-hráškový krém s opečeným čenekem


Pórkovo-hráškový krém s opečeným čenekem


Ingredience:
Ingredience:
pórek2 ks
mražený hrášek200 g
menší cibule1 ks
šlehačka150 ml
parmazán1 vrchovatá lžíce
bazalkové pesto1 lžíce
vývar750 ml
vejce1 ks
česnek4 stroužky
olivový olej + pár kapek na ozdobu trochu
sůl dle chuti
pepř špetka
muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Nemám moc ráda pórek. Přítel nemá moc rád hrášek. Tak co si udělat pórkovo-hráškovou polévku? A aby tam byla alespoň jedna chuť, kterou můžeme oba, tak navrch přijdou pomalu smažené plátky česneku. Že by ten pórek nakonec nebyl tak hroznej?

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte ji na lžíci oleje zesklovatět. Mezitím nakrájejte pórek na půlkolečka a když cibule změkne, přidejte ho k ní spolu s pestem. Promíchejte a až změkne i pórek, zalijte vývarem a nechte lehce probublávat. Česnek nakrájejte na plátky tak 2 mm silné. Do kastrůlku nalijte tolik oleje, aby česnek trošku plaval a na mírném plameni pomalu opékejte, až bude česnek měkký a hnědý. Dobře ho hlídejte, olej by měl kolem česneku tvořit jen malé bublinky. Jakmile se česnek smaží, tak ho spálíte a bude velmi hořký.

V misce promíchejte smetanu, parmazán a vajíčko. K pórku přihoďte hrášek, dejte mu půl minuty na rozmražení a pak všechno rozmixujte na jemný krém. Osolte a opepřete. Přilijte smetanovou směs, nastrouhejte tak 1/4 muškátového oříšku a nechte ještě chvilku lehce bublat, ale ne vařit. Česnek vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Nalijte polévku, pokapejte olivovým olejem a posypejte česnekem. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno