Ingredience: | |
treska tmavá | 4 porce |
Kuskus: | |
kuskus | 200 g |
vývar | 250 ml |
sekaná meduňka | 2 velké hrsti |
olej z vlašských ořechů | 2 lžičky |
růžová sůl | 1 lžička |
citronová šťáva | pár kapek |
Vývar: | |
celer | 80 g |
mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 2 stroužky |
pórek | cca 5 cm |
petrželka kudrnka | hrst |
bobkový list | 3 ks |
nové koření | 8 kuliček |
celý pepř | 10 kuliček |
čerstvý tymián | 5 snítek |
růžová sůl | 3 lžičky |
voda | cca 1,5 l |
Omáčka: | |
cibule | 1/2 ks |
vývar | 250 ml |
máslo | 30 g |
žloutek | 2 ks |
citronová šťáva | 1 - 2 lžíce |
růžová sůl | špetka |
Konečně jsem vyzkoušela nový způsob přípravy ryb. A musím říct, že to byla příjemná změna.
O kolik však bylo pošírování snazší, o to více jsem si dnešní vaření zkomplikovala přípravou omáčky. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že ano.
Nakonec z toho ale stejně vylezlo moc dobré páteční jídlo.
Nejprve si připravíme z výše uvedených surovin vývar, protože ho budeme používat na omáčku, pošírování i přílohu. Zeleninu očistíme a spolu s kořením zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, přecedíme.
Pustíme se do omáčky. Jak už jsem napsala v úvodu, myšlenka byla dobrá, ale abych se dohrabala kloudného výsledku, stálo mě to trochu více úsilí. Kdybych udělala klasickou holandskou omáčku, asi bych si ušetřila práci i nervy.
Nuže, na třetině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, vmícháme zbylé máslo a necháme zchladnout. Na plotnu si postavíme hrnec s trochou vody a na něj posadíme misku, do které vyklepneme žloutky. Přilijeme základ omáčky a zapneme sporák. Mícháme, dokud nezačne omáčka houstnout. Chce to trochu trpělivosti, mně to trvalo asi 20 minut. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Omáčka při chladnutí houstne!
Teď se vrhneme na přílohu. Do mísy nasypeme kuskus, promícháme ho se solí a olejem, přisypeme meduňku a zalijeme horkým vývarem. Pod pokličkou necháme bobtnat
5-10 minut. Vidličkou načechráme a dochutíme citrónovou šťávou.
Zbylý vývar zahřejeme na 80 stupňů (pokud nemáte teploměr, nevadí, je to přibližně ve chvíli, kdy se u dna dělají bublinky), vložíme porce tresky, stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme a pošírujeme 15 minut.
Hotovou rybu servírujeme s omáčkou a kuskusem.