Těsto: | |
mléko | 150 ml |
droždí | 1 ks |
hladká mouka | 450 g |
polohrubá mouka | 450 g |
cukr krupice | 150 g |
Hera | 225 g |
máslo | 225 g |
vejce | 5 ks |
citronová kůra | dle chuti |
sůl | špetka |
Maková náplň: | |
mletý mák | 200 g |
mléko | 100 ml |
cukr moučka | 150 g |
povidla | 1 lžíce |
rum | dle chuti |
mléko | dle potřeby |
Tvarohová náplň: | |
tvaroh | 250 g |
vanilkový cukr | dle chuti |
cukr krupice | dle chuti |
pudingový prášek | dle potřeby |
žloutek | 1 ks |
Jablečná: | |
nastrouhaná jablka | 750 g |
skořicový cukr | dle chuti |
cukr krupice | dle chuti |
pudingový prášek | dle potřeby |
Povidlová: | |
povidla | 440 g |
rum | dle chuti |
Drobenka: | |
hrubá mouka | 200 g |
cukr krupice | 200 g |
máslo | 100 g |
Máme tu konečně prázdniny a čekají nás poutě, tedy posvícení. Proto mám pro vás tip na Posvícenské koláčky bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.
Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy "béžové peřiny" (mléko z kvásku, přidáme jen maličko), vypracujeme těsto, ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech a skleničkou uděláme důlek (stačí malý).
Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).
Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6 cm průměr).
Podrobné info: