Název:Pralinky z červené řepy plněné sýrem
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
červená řepa - opraná, oloupaná | 2 ks |
olej | 100 ml |
med | 2 lžíce |
čerstvý tymián | několik snítek |
čerstvý estragon | snítka |
balsamico | 2 lžíce |
lučina | 200 g |
sůl | špetka |
Postup přípravy:Nedávno jsem v Lidových novinách našla rozhovor s šéfkuchařem Ondřejem Jíňou. Popravdě hovor jsem pročetla jen zběžně, nejvíc mne zaujal recept, o kterém tvrdil, že na něj sbalil svou současnou manželku. Dneska jsem vyzkoušela k večeři a já se mu ani nedivím.
Na tuhle pralinku by mě zbalil asi taky. Originál receptu najdete
zde. Tak jak jsme připravoval pralinky já, není moc původní, spíše jsem to dělala abych zjistila, zda vůbec mi ta řepná pralinka bude držet pohromadě. Protože v našem malém městě měkký kozí sýr nebyl dnes k sehnání byla jsem donucena ho nahradit lučinou. Takže můj recept je trochu pro polnější podmínky a trochu alá Babica. Ale i přesto jsou tyto pralinky naprosto skvělé! Apokud budete mít kozí sýr, pak už se bude jednat nejspíše o božskou manu.
Recept je rozdělen do několika fází - příprava řepy, dvoudenní marinování a poté sestavení pralinky.
Červenou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, které naložíme na dva dny do směsi oleje, balsamica, medu a tymiánu. Za ty dva dny krásně změknou. Lučinu smícháme s trouchou soli a nasekaným estragonem. Na potravinářskou folii naskládáme kruh z řepy - asi 15 cm a do středu dáme porci sýra.
Zabalíme a pomocí folie pevně utáhneme. Necháme cca hodinku či dvě uležet.
Pralinka byla skvělá s čerstvým pečivem a salátem. Zbytek marinády jsem použila jako zálivku na salát.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno