Ingredience: | |
hladká mouka | 180 g |
čerstvá vejce | 2 ks |
rozpuštěné máslo | 50 g |
mléko | 275 ml |
cukr | 50 g |
sůl | 1/2 lžičky |
přírodní vanilkový extrakt | 1 lžička |
prášek do pečiva | 3 lžičky |
olej | dle potřeby |
Už jako děti jsme měli rádi lívance. Mě vždycky zajímalo, jak v Americe dělají ty svoje nadýchané lívance (pancakes). Receptů je nespočet. Jeden jsem našel, zkusil a rád se s vámi o něj podělím.
1. Do mísy i rozklepneme vejce a přidáme cukr. Obě přísady smícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Opět smícháme a poté přidáme vanilkový extrakt a mléko. Znovu smícháme, přidáme hladkou mouku (nejlépe prostou), sůl a prášek do pečiva. Naposledy důkladně promícháme.
2. Rozehřejeme si pánev na střední stupeň. Kápněme trochu olivového oleje na pánev a pomocí ubrousku jej rozetřeme.
3. Naběračkou nabereme jednotlivý lívanec. Ten otáčíme, jakmile spodní strana bude mít takovou zlatohnědou barvu a stejně tak osmahneme i druhou stranu.
4. Jednotlivé lívance dáme na připravený talíř nebo mřížku a máme hotovo.
Je to skutečně velmi jednoduchý recept na chutné nadýchané lívance. Můžeme potřít domácí marmeládou, javorovým sirupem nebo medem. Či případně přidat navrch šlehačku a zakápnout topingem. To už je na nás.
Podrobné info: