Ingredience na těsto: | |
hladká mouka | 250 g |
polohrubá mouka | 250 g |
sůl | 1 špetka |
droždí | 30 g |
vlažné mléko | 150 ml |
voda | 4 lžíce |
vejce | 1 ks |
majonéza | 250 ml |
cukr | 3 lžíce |
Krém: | |
mléko | 200 ml |
vanilkový cukr | 1 sáček |
moučkový cukr | 3 lžíce |
škrob | 1 lžíce |
máslo | 100 g |
smetana ke šlehání | 500 ml |
Drobenka: | |
hrubá mouka | 80 g |
máslo | 40 g |
moučkový cukr | 40 g |
Tyto koláče jsou nás doma hodně oblíbené. Věřím, že si je zamilujete i vy.
Droždí rozdrobíme do mísy a rozmícháme s cukrem. Vlahé mléko smícháme s vodou, vajíčkem a solí, vlijeme do rozpuštěného droždí, přidáme prosátou mouku a majonézu a propracujeme těsto. Necháme klidně hodinku vykynout a vyklopíme na mírně pomoučený vál.
Těsto rozdělíme na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého uděláme kouli, dáme na plech s pečícím papírem a dlaní trochu stlačíme. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Tu si zpracujeme dle tří ingrediencí.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova (asi 25 minut podle typu trouby). Hotové necháme vychladnout a poté je rozkrojíme.
Krém: Mléko vlijeme do hrnce. Odebereme si trošku na rozmíchání škrobu. Do mléka přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, máslo a zahříváme až se máslo rozpustí, pak vlijeme rozmíchaný škrob a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Necháme vychladnout, ale ne úplně ztuhnout a přidáme ušlehanou smetanu, krátce prošleháme.
Poté buďto plníme zdobičkou nebo nanášíme dle libosti a kompletujeme na talířek.