Pažitka
Název:

Pražské koláče


Pražské koláče


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka250 g
polohrubá mouka250 g
sůl1 špetka
droždí30 g
vlažné mléko150 ml
voda4 lžíce
vejce1 ks
majonéza250 ml
cukr3 lžíce
Krém:
mléko200 ml
vanilkový cukr1 sáček
moučkový cukr3 lžíce
škrob1 lžíce
máslo100 g
smetana ke šlehání500 ml
Drobenka:
hrubá mouka80 g
máslo40 g
moučkový cukr40 g
Postup přípravy:

Tyto koláče jsou nás doma hodně oblíbené. Věřím, že si je zamilujete i vy.

Droždí rozdrobíme do mísy a rozmícháme s cukrem. Vlahé mléko smícháme s vodou, vajíčkem a solí, vlijeme do rozpuštěného droždí, přidáme prosátou mouku a majonézu a propracujeme těsto. Necháme klidně hodinku vykynout a vyklopíme na mírně pomoučený vál.
Těsto rozdělíme na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého uděláme kouli, dáme na plech s pečícím papírem a dlaní trochu stlačíme. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Tu si zpracujeme dle tří ingrediencí.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova (asi 25 minut podle typu trouby). 
Hotové necháme vychladnout a poté je rozkrojíme.

Krém: Mléko vlijeme do hrnce. Odebereme si trošku na rozmíchání škrobu. Do mléka přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, máslo a zahříváme až se máslo rozpustí, pak vlijeme rozmíchaný škrob a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Necháme vychladnout, ale ne úplně ztuhnout a přidáme ušlehanou smetanu, krátce prošleháme.

Poté buďto plníme zdobičkou nebo nanášíme dle libosti a kompletujeme na talířek.


Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno