Pažitka
Název:

Pštrosí vejce s bramborovo-pórkovým pyré


Pštrosí vejce s bramborovo-pórkovým pyré


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso500 g
vejce uvařené natvrdo4 - 5 ks
šalotka1 ks
česnek1 stroužek
jarní cibulka1 ks
vejce1 ks
majoránka hrstka
zakysaná semtana3 lžíce
kukuřičná strouhanka3 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
pórek dle chuti
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dnešní oběd byl tak trochu vzpomínkou na školní jídelny, jelikož tam jsem asi pštrosí vejce jedla naposledy. Když jsem ho náhodou zahlédla někde na obrázku, hned jsem se rozhodla, že oživím vzpomínky.

Vejce si uvaříme na tvrdo a necháme vychladnout. Mleté maso smícháme s nasekanou šalotkou, cibulkou a prolisovaným česnekem. Přidáme vejce, majoránku, smetanu, sůl a pepř a na zahuštění kukuřičnou strouhanku. Vše důkladně rukama prohněteme, aby se chutě propojily. Ze směsi utvoříme placku, do které vložíme uvařené vejce a rukama uplácáme kolem dokola, aby byla masová koule dobře uzavřená. Hotové maso vkládáme do vymazaného pekáče, můžeme i lehce podlít. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30-40 minut dozlatova. Nejdříve přikryté a ke konci odklopíme, aby se vytvořila kůrka.

Pozn.: Pyré dělám stejně jako klasickou bramborovou kaši, jen přidávám pórek. Ten si uvařím, na kolečka nakrájený, v páře a rozmixuji s mlékem. Nakonec vmíchám do kaše a vše společně vyšlehám.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno