Pažitka
Název:

Ptáčci


Ptáčci


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní4 plátky
velká cibule4 ks
vysokoprocentní klobása1 ks
vejce natvrdo2 ks
kyselá okurka4 ks
špaldová mouka2 lžíce
krémžská hořčice dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
olej dle potřeby
lák z okurek dle chuti
Postup přípravy:

Nevím, proč se tahle skvělá česká klasika jmenuje Španělský ptáček, a ani nemám sílu to zjišťovat, ale třeba mě někdo poučíte. Je to klasika všech klasik a každý ji vaříme jinak. Přesto si každý myslí, že ti jeho ptáčci jsou prostě ty nejlepší. Ano, proč né, protože sto lidí, sto chutí a já vám dám recept na ty naše.

Plátky masa naklepejte paličkou, osolte, opepřete a nechte odležet. Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si rozehřejte dostatečné množství oleje, tolik, aby v něm cibule neplavala, aby se mohla rovnoměrně restovat. Plotnu pod cibulí ztlumte na střední plamen a nechte pozvolna opékat. Z cibule by se měla stát hustá hnědá kaše a to chce čas. Bude to trvat přibližně 45 minut.
Tento základ zajistí omáčce sytě hnědou barvu.
Během tohoto času si připravte maso. Vejce rozpulte a klobásu rozkrojte na 4 špalíky. Plátky potřete hořčicí, na každý plátek položte klobásu, vejce a kyselou okurku. Maso zamotejte a zajistěte nití nebo kuchyňskými jehlami. 
Když je cibule hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a zvyšte výkon. Maso zprudka opečte ze všech stran, hlídejte cibuli, aby se nepřipálila. Když je maso opečené, podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso zcela ponořené. Trošku osolte a opepřete, podle chuti přidejte lák z okurek a přiklopte poklicí. Vařte doměkka. V tlakovém hrnci si čas značně zkrátíte asi tak na hodinu.
Když je maso měkké, vyndejte ho stranou na talíř, vyndejte jehly nebo nit. Omáčku pro jistotu a maximální hladkost rozmixujte, aby v ní nezůstaly kousky cibule. Pokud je omáčky moc, je potřeba ji zredukovat. Přiveďte ji k varu a bez poklice ji nechte vařit. 
V hrnku s troškou vody si rozmíchejte mouku. Za stálého míchání vlijte mouku s vodou do omáčky. Nechte provařit ještě minimálně 15 procent. Omáčka by měla být mírně hustá, neměla by v ní stát lžíce. Měl by to být takový zahuštěný sosík. Pokud je omáčka nevýrazná, přidejte sůl, pepř nebo lák z okurek.
Servírujte s rýží.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno