Kynuté těsto: | |
hladká mouka (špaldová) | 250 g |
mléko | 125 ml |
čerstvé droždí | 10 g |
cukr krupice | 50 g |
žloutky | 2 ks |
sůl | špetka |
citronová kůra nebo citronový olej | dle chuti |
rostlinný olej | 100 ml |
Vanilkový pudink: | |
mléko (tučné nebo polotučné) | 300 ml |
vanilkový pudink | 1 ks |
cukr | dle chuti |
vanilkový cukr/aroma | dle chuti |
rum | dle chuti |
Příprava šneků: | |
rozinky máčené v rumu | dle chuti |
bílek | na potření těsta |
Než jsem začala psát tento příspěvek, měla jsem velké dilema. Mám napsat "pudinkové šneky" nebo "pudinkoví šneci"? Na internetu kolují obě verze, z mého pohledu je správně ta druhá, i když zní trochu divně. Na druhou stranu je to asi úplně jedno, protože každý ví, o jaké dobrotě je řeč.
Šneci, alespoň ti moji, jsou z kynutého těsta, plněné vanilkovým pudinkem a rozinkami. Pro někoho neskutečná dobrota, pro mě tak trochu utrpení, protože nesnáším pudink. Na můj názor ale nehleďte, je to skvělá obměna typických náplní do kynutého těsta. Příprava není složitá, a když odečtu dobu kynutí, máte za "chvilku" voňavou dobrotu na stole.
Kynuté těsto
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink
Vanilkový pudink
Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu a za stálého míchání vlijte rozmíchaný pudink. Chvilku povařte. Přidejte cukr dle chuti, 2 - 3 lžíce by mohly stačit, a vanilku.
Hotový pudink přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. Před plněním pak pudink prošlehejte do krémova a přidejte trochu rumu.
Příprava šneků
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 40 x 30 cm a rovnoměrně na něj rozetřete pudink. Posypte rozinkami a po delší straně srolujte do rolády.
Pomocí nitě (jako knedlíky) rozkrájejte na jednotlivé šneky, mě vyšlo přesně na 16 kousků. Rozložte na plech a potřete bílkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 18 minut, až jsou hezky do zlatova.
Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat.
Podrobné info: