Ingredience: | |
těsto na quiche (křehké těsto) | 1 balení |
větší cibule | 1 ks |
dobrá pikantní klobása (např. chorizo) | 1 nožička |
čerstvý špenát | 200 g |
strouhanka | 2 lžíce |
sýr nastrouhaný na hrubo, nejlépe gouda | 100 g |
12% smetana | 200 ml |
velké vejce | 2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olej | 1 lžíce |
Quiche [čti kiš] je slaný koláč a pro mě představuje naprosto geniální jídlo, protože za a) je strašně dobrý a za b) je skoro bez práce a za c) do něj můžete dát prakticky cokoli, co zrovna máte v lednici. Všechny obměny vychází z původního receptu na quiche lorraine, do kterého se dává "jen" cibule a slanina. Jen je v uvozovkách, protože tyhle dvě ingredience ve své jednoduchosti nemají chybu. Kromě této varianty mám nejradši kombinaci špenát-klobása, kterou vám představím dneska.
Recept jsem odkoukala z Apetitu, kde je recept i na těsto, ale pokud chcete mít přípravu rychlou, tak kupte už hotové těsto na quiche, které prodává Wewalka a najdete ho skoro v každém supermarketu někde u listových těst.
Cibuli nakrájejte na menší kousky a nechte na oleji změknout, ale ne tak, aby začala hnědnout. Když cibulka zesklovatí, přidejte klobásu nakrájenou na tenká (půl)kolečka a opékejte tak dlouho, dokud nepustí tuk. Mezitím dejte rozehřát troubu na 180°C. Vyložte těstem formu na koláč a propíchejte ho vidličkou. V téhle fázi se můžete rozhodnout, jestli těsto chcete předpéct. Pokud ano, tak na těsto dejte pečící papír, na ten nasypte fazole, aby těsto zatížily a dejte na deset minut do trouby. Za deset minut těsto vyndejte, odstraňte fazole a pokračujeme. Osobně si nemyslím, že je tahle fáze potřeba, dávám quiche péct rovnou se směsí a nikdo si ještě nestěžoval.
Takže po předpečení, nebo i bez, je dalším krokem vmíchání špenátu k cibulce s klobásou. Nechte zavadnout, ale jen chvilku, aby špenát neztratil barvu. Pak přisypte strouhanku, promíchejte a celý obsah pánvičky nasypte na těsto ve formě. Na směs rovnoměrně rozdělte sýr. V misce prošlehejte smetanu, vajíčka, sůl a pepř a vlijte na směs. Trochu formičkou zahýbejte ze strany na stranu, aby se smetana rovnoměrně rozlila.
Vložte koláč do předehřáté trouby a dejte mu tak 40 – 45 minut. Koláč se v troubě hodně nafoukne, ale toho se nelekejte. Až bude povrch krásně zlatý, vyndejte quiche z trouby a nechte ještě 10 minut na stole odpočívat. Splaskne a chutě se rozvinou. No a pak už jenom lehce uvolněte nožem těsto od krajů formy a můžete servírovat. Dobrou chuť!
Podrobné info: