Pažitka
Název:

Quiche s listovým špenátem a mozzarellou


Quiche s listovým špenátem a mozzarellou


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka175 g
studené máslo100 g
žloutek1 ks
studená voda4 lžíce
Náplň:
vejce3 ks
creme fraiche200 g
smetana ke šlehání200 ml
listový špenát2 hrsti
slanina200 g
mozzarella1 ks
sýr Gouda50 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Co takhle upéct báječnej Quiche? Slanej koláč, co je pořád celkem trendy. Různý druhy najdete skoro v každým bistru, kavárně či pekárně. S kamarádkou Zuzkou jsme jeden pekly zrovna včera a byl dokonalej! 

Přísady na těsto svižně zpracujeme v míse, abychom máslo dlouze rukama nezahřívali. Vyválíme z něj tenkou placku, kterou přeneseme pomocí válečku na formu a tu pak dáme odpočinout do lednice cca na 10 minut.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, vyndáme těsto, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho třeba zapejkacíma mističkama nebo hrstí nějaký luštěniny /fazole, hrách/. Pečeme takto 15 minut, sundáme zátěž a pečeme ještě 5 minut, až povrch zezlátne.
Mezitím si rozšleháme v míse vejce a přidáme creme fraiche se smetanou. Opět prošleháme. Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
Slaninu nakrájíme na nudličky a začneme ji restovat na pánvi. Ke konci restování přihodíme propraný listový špenát nebo ho můžeme podusit v rendlíku na trošce másla. Goudu nastrouháme nahrubo.
Na dno těsta nasypeme trochu goudy, slaninu, špenát i kostičky mozzarelly a zalijeme to směsí z vajec a smetany. Na vrch přijde zbytek strouhaný goudy a pečeme opět na 200 stupňů cca 25 minut do zezlátnutí.
Quiche jíme teplej nebo studenej, ale hlavně rychle, protože PAK už nebude.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno