Ingredience na těsto: | |
bezlepková mouka | 220 g |
máslo | 100 g |
sůl | špetka |
ledová voda | 3 lžíce |
Náplň: | |
mangold | 200 g |
thajská bazalka | 30 g |
měkký nezrající sýr | 100 g |
žloutky + jeden do těsta | 3 ks |
bílky | 4 ks |
himalájská sůl | 1/2 lžičky |
sušený rozmarýn | 1/2 lžičky |
koření thajské kari | 2 lžičky |
pečené vepřové maso pro masojedlíky | 100 g |
slanina na dozodbení | |
balkánský sýr na dozdobení |
Jsem moc ráda, že i v našich podmínkách seženeme mangold (na rozdíl od kadeřávku, který je prostě velkým problémem). Asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o super zdravou zeleninu a perfektní náhradu špenátu ve vašich receptech. Špenát už asi čerstvý jentak neseženeme, ale lístky mangoldu farmáři ještě stále vytahují. Když přidáte k tradiční české zelenině netradiční thajskou bylinku, budete překvapeni novým rozměrem. Bazalky mám celkově moc ráda, protože třeba tulsi (bazalka posvátná) působí jako antihistaminikum a často se prodává jako doplněk proti depresím. Věřím, že každá bazalka v sobě bude skrývat léčivý potenciál, a tak s nimi nešetřím.
Thajská bazalka má trochu jinou chuť než ta klasická, mě přijde trochu „pendrekovitá“. Mimochodem thajská bazalka stejně jako další thajské koření vykazují antimikrobiální působení, a to i proti histamin-produkujícím bakteriím. Proto ji mám spojenou s lepším trávením. Viděla jsem ji u nás ve večerce, ale třeba v pražské SAPA seženete celý trs za hubičku. Když přidáme protizánětlivý rozmarýn a ještě léčivější kurkumu (v podobě kari, přírodní antihistaminikum), máme jeden super protizánětlivý koláček. A pokud je vám jasné, že byste jej do svých masožravých návtěvníků nedostali, prostě dolaďte trochou pečeného masa nebo kvalitní slaninky a uvidíte, jak bude koláč mizet pod rukami.
Troubu předehřejeme na 190°C. Podle receptu si připravíme krustu na quiche, ideálně do formy o velikosti 22 cm (předpečeme 10 minut, necháme vychladnout).
Těsto:
Smícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo, které postupně zapracujeme. Asi tak v půlce, když už se tvořila pevnější struktura, jsem přidala 3 lžíce vody a vypracovala hladké těsto. To jsem zabalila do folie a dala odležet na hodinu do lednice (popravdě přemýšlím, že příště přidám trochu xanthanové gumy, vejce nebo psyllium, aby lépe drželo u sebe, takhle bylo těsto až příliš křehké). Pokud nedodržujete bezlepkovou dietu, tak původní recept říká 150 gr hladké mouky, 120 gr vychlazeného másla, špetku soli a 2-4 lžíce studené vody.
Dále na náplň:
Mezitím si mangold očistíme a spolu s thajskou bazalkou v hrnci/pánvi s nepřilnavým povrchem podusíme pár minut na trošce vody, aby mangold „povadl“. Necháme okapat a vychladnout.
Oddělíme si bílky od žloutků a bílky se špetkou soli vyšleháme do hustého sněhu. Žloutky rozmixujeme s měkkým nezrajícím sýrem (či třeba krémovým tofu, ricotou, kdo snese, může dát zrající brynzu), přidáme koření a vmícháme připravený mangold s bazalkou. Pokud budete přidávat pečené vepřové maso, nakrájejte jej na malé kousíčky a vmíchejte do směsi. Dále vmícháme bílkovou pěnu a náplň přesuneme do připraveného korpusu. Ozdobíme slaninou (pokud používáte). Dáme péct na 50 minut. Před dopečením můžeme posypat trochou sýru. Nechte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť.