Korpus: | |
České Ghíčko Bio | 2 lžíce |
vařená quinoa (mix světlá, červená) | 200 g |
jablečné pyré | 60 g |
malý banán | 2 ks |
vejce | 1 ks |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks |
rýžová polohrubá mouka | 160 g |
kypřící prášek bio-nebio | 2 lžičky |
Náplň: | |
kokosová smetana Soyatoo | 1 balení (300 ml) |
přírodní Šmakoun | 100 g |
borůvky | dle potřeby |
jahody | dle potřeby |
Koláč se opravdu povedl, už jen dle slov manžela: "A ten je celý pro mě?" A já na to: "Kdo bude rychlejší"! (smích)
Uvařenou quinou rozmixujeme tyčovým mixérem společně s banánem, jablečným pyré, přidáme vejce, Ghí, vanilku a těsto vyšleháme. Nakonec ručně vmícháme metlou rýžovou mouku a kypřící prášek. Připravené těsto vložíme do formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme. Připravíme si náplň na koláč. Tyčovým mixérem rozmixujeme šmakouna společně s kokosovou smetanou, vznilý krém rozetřeme na korpus. Vrch dortu poklademe ovocem, já zvolila jahody a borůvky, které jsem měla zmrazené. Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C necelých 30 minut. Jakmile začne lehce růžovět, vyndáme ven a necháme vychladnout. Ideální je po vychladnutí vložit do lednice ztuhnout, bude se pak lépe krájet.
Koláč jsem krájela ve formě, borůvky a jahody jsem před pečením nerozmrazovala.
Použila jsem formu na koláč o průměru 27cm a byla akorát, pokud můžete, použijte o něco větší o 1cm bude stačit.
Pokud nahradíte rýžovou mouku pšeničnou moukou, počítejte s tím, že se těsto díky obsahu lepku zvedne a mohlo by dojít k přetečení, upravte případně množství surovin na korpus. Místo kokosové smetany lze použít např. tvaroh, který však není vhodný pro ABKM. Vejce lze nahradit vanilkovou hraškou, stačí smíchat 20g vanilkové hrašky se 40ml vody, nechat ve sklenici nabobtnat a zapracovat stejně jako vejce.
Podrobné info: