Ingredience: | |
nevařená quinoa | 80 g |
voda | cca 200 ml |
olivový olej | 2 lžičky |
vejce | 2 ks |
oregano | 1 - 2 snítky |
bazalka | 3 - 4 lístky |
mevědí česnek | 4 listy |
sůl | 1/2 lžičky |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 lžičky |
nastrouhaný sýr Gouda | 75 g |
Má oblíbená quinoa dnes hrála svoji roli ve slané variantě mlsání. Quinoa tyčinky se sýrem a bylinkami jsou zdravou variantou na slanou svačinu, nebo jen tak na mlsání. Nedávno mne zaujal recept na tyčinky z quinoi, rozhodla jsem se, že je musím vyzkoušet. Měla jsem doma čerstvé bylinky a zbytek medvědího česneku a výsledek mě mile překvapil.
Quinou nejprve propláchneme a pak ji dáme do rendlíku společně se dvěma lžičkami olivového oleje a krátce ji orestujeme. Poté přilijeme vodu a vaříme cca 15 minut na mírném plameni. Po uvaření necháme quinou vychladnout a dáme ji do vetší mísy. Troubu předehřejeme na 210 stupňů. Malý plech si vyložíme pečícím papírem. Sýr si nastrouháme na jemném struhadle.
V misce si smícháme vejce, nasekanou bazalku, oregáno a medvědí česnek společně se solí a práškem do pečiva. Promícháme vychladlou quinou a směs v misce a poté přidáme cca polovinu nastrouhaného sýra. Vytvoříme tak hmotu (těsto), kterou rozprostřeme na plech, vyložený pečícím papírem do cca obdélníku. Výška těsta by měla být cca 5 mm. Placku pak posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem. Pečeme cca 15-20 minut, až nám okraje zezlátnou. Po upečení nakrájíme na tyčinky či jiné námi oblíbené tvary.
Podrobné info: