Ingredience: | |
menší cuketa | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
loupaná rajčata | 1 plechovka |
vařená cizrna (nebo cizrna z konzervy) | 1 šálek |
ghí/olivový olej | dle potřeby |
směs sušených italských bylinek | dle chuti |
čerstvá bazalka | na ozdobení |
těstoviny (rýžová vřetena) | k podávání |
Určitě jste už nesčetněkrát slyšeli, že zelenina a ovoce by se měli jíst převážně syrové, abychom nepřišli o drahocené vitamíny, které obsahují. Ne všechno je ale tak jednoduché! Věděli jste, že některým druhům naopak tepelná úprava prospívá?! Jedním z takových jsou právě rajčata, obsahují velké množství lykopenu, který se mnohem lépe uvolní při tepelném zpracování. Jeho využitelnost pak můžete ještě podpořit přidáním kvalitního oleje.
Mezi nejjednodušší, a podle mého i nejlepší, recept patří rajčatová omáčka s těstovinami. Pojďte si jí uvařit k obědu i vy.
V hrnci necháme rozehřát ghí nebo olivový olej (pokud chcete mít recept čistě veganský) a lehce na něm necháme orestovat cibulku pokrájenou na drobné kostičky. Po chvíli restování přidáme k cibulce cuketu, kterou jsme nakrájely asi na centimetrové kostičky a ještě několik minut necháme společně opékat. Na poslední minutu přidáme k cuketě ještě posekaný česnek a necháme ho rozvonět. K cuketovému základu přisypeme cizrnu a zalijeme konzervovanými rajčaty. Ochutíme bylinkami, výborně zde chutnají italské bylinky, které jsem použila v receptu já. Konkrétně Italskou směs od Fitkoření, která je vynikající. Použít ale samozřejmě můžete i jiné vaše oblíbené bylinky.
Takto necháme omáčku pod pokličkou cca 10 – 15 minut dusit, dokud se rajčata nerozvaří a cuketa nezměkne. Pozor ale, abyste cuketu nerozvařili!!
Hotovou omáčku můžeme dochutit solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s oblíbenými těstovinami. Já použila rýžová vřetena, skvělou volbou jsou ale také např. žitné či celozrnné druhy těstovin.
Podrobné info: