Pažitka
Název:

Rajčatová omáčka s pečenými paprikami, cuketou, kuřetem a pohankovo-petrželové knedlíčky


Rajčatová omáčka s pečenými paprikami, cuketou, kuřetem a pohankovo-petrželové knedlíčky


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí čtvrtky8 ks
červená paprika1 ks
žlutá paprika1 ks
cuketa1/2 ks
cibule1 ks
loupaná, krájená rajčata400 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bazalka dle chuti
olej dle potřeby
olivový olej dle potřeby
vývar dle potřeby
Pohankovo-petrželové knedlíčky (cca 10 ks):
lámaná pohanka100 g
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
žloutek1 ks
pohanková mouka40 g
nasekaná petrželka hrst
Postup přípravy:

Dnes jsem nevěděla, co budu vařit na oběd. Jsme s dětmi u rodičů, takže člověk vaří nejen v jiné kuchyni, ale i za trochu jiných podmínek. Potřebovala jsem něco, co nebude vyžadovat náročnou přípravu (takže varianta skoro jednoho hrnce) a přitom bude chutné a vyvážené, tedy aby nechyběla zelenina a maso. Nakonec vznikla z dostupných surovin velice dobrá omáčka a jako přílohu jsem zvolila pohankové knedlíčky.

Papriky, cuketu a 1/2 cibule si okrájíme (oloupeme) a nakrájíme na přibližně stejné díly. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a zeleninu rozložíme na plech s pečící folií a pokapeme olivovým olejem a posypeme bazalkou. Pečeme cca 30 minut.

Mezitím si na troše oleje zatáhneme osolené kuřecí čtvrtky. Jakmile je maso zatažené, vyjmeme ho a na výpeku si zesklovatíme 1/2 najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme loupaná, krájená rajčata a provaříme, přidáme bazalku a vrátíme zpět maso. Směs zalijeme vývarem, tak aby bylo maso ponořené tak akorát a necháme na mírném ohni provařovat cca 1 - 1,5 hodiny.

Jakmile je maso měkké, vyndáme jej z omáčky. Dáme stranou. Do rajčatové omáčky přidáme pečenou zeleninu (cca 3/4 množství) a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Zelenina by měla sama o sobě omáčku zahustit, takže není třeba už dohušťovat. Zbylou zeleninu můžeme vrátit do omáčky nebo použít na dozdobení.

Pohankovo-petrželové knedlíčky

Pohanku propláchneme a uvaříme dle pokynů na obalu. Vařila jsem v mléce cca 10 minut. Poté necháme cca 10 minut pod pokličkou dojít a vychladnout. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme žloutek, sůl a přisypeme pohankovou mouku. Směs by měla být spíš tužší, pokud je třeba přidáme mléko. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Ze směsi vytvarujeme knedlíčky, které vaříme v osolené, vroucí vodě cca 10 minut. Podáváme jako přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno