Pažitka
Název:

Rajčatová polévka


Rajčatová polévka


Ingredience:
Ingredience:
rajčata oloupaná a nakrájená500 g
brambory nakrájené na plátky500 g
olivový olej1 lžíce
cibule nakrájená nahrubo3 ks
feferonka dle chuti
zeleninový nebo drůbeží vývar1 l
třtinový cukr2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Hustá polévka, která vás zasytí. 

Pomalu se blíží sezóna čerstvých rajčat ze zahrádky, a tak je na čase oprášit recept na skvělou polévku, ve které rajčátka upotřebíte. Je za půlhodiny hotová, krásně voní létem a chutnat bude celé rodině, to mi věřte. A jako bonus ji zvládne uvařit i úplný začátečník, tak směle do toho. 

Dnes poněkud netradičně začneme tím, že spaříme a oloupeme rajčata. Vezměte velký hrnec a dejte do něj vařit dostatečné množství vody. Jakmile voda začne vařit, vhoďte do ní rajčata, která předtím lehounce v jednom místě nařízněte do křížku (to aby se slupka lehce sloupla). Rajčata jen krátce spařte, tj. jakmile uvidíte, že se slupka v místě řezu odlupuje, šup s nimi ven. A tentokrát do mísy se studenou vodou, kterou si určitě nezapomeňte připravit k ruce. 

Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte. Vezměte další hrnec a rozehřejte v něm zhruba lžíci olivového oleje. Na tom lehce opékejte cibulku. Když začne zlátnou, přidejte plátky brambor a ještě chvíli restujte, dokud i brambory nezačnou chytat barvičku. Chcete-li, nyní přichází řada i na feferonku, takže směle do toho a šup s ní do hrnce. Já osobně ji teď nedávám, ale jen proto, že polévku dávám i dětem a jsem líná, dělat ji nadvakrát. 

V tuto chvíli přidejte nakrájená rajčata, vše zalijte vývarem a asi 15 minut vařte, dokud brambory nezměknou. Pak vše rozmixujte, přidejte cukr (pozor, dejte na svou chuť, já mám raději polévku sladší, tak dávám cukru poměrně hodně!!!), dosolte a dopepřete. Podávejte s tousty opečenými nasucho a potřenými česnekem, posypané bazalkovými lístky a lehce zakápnuté olivovým olejem.

A pokud máte v lednici kousek parmazánu (nebo klidně i jiného sýru), nebojte se ho nahoru strouhnout taky. Je to lahoda.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno