Ingredience: | |
fenykl | 2 větší bulvy |
rajčata | 1 kg |
menší cibule | 1 ks |
bílé víno | 2 dcl |
sekaná fenyklová nať | 2 lžičky |
sekaná petrželka | 2 lžičky |
strouhaná kůra z jednoho citronu | |
česnek | 1 větší stroužek |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olivový olej | trochu |
řecký jogurt | dle potřeby |
Konečně je tady doba čerstvých rajčat. Už třetí týden si užívám na chalupě a každý den mě sousedka zásobuje mísou voňavých a od sluníčka rozpálených rajčat. Navíc jsem několik fenyklů. Kvůli mé dceři volba opět padla na polévku.
Na olivovém oleji orestujte fenykl a cibuli nakrájené na nudličky. Přidejte oloupaná a nasekaná rajčata. Zeleninu zalijte vínem a přidejte přibližně 1,5 l vody. Nechte vařit do měkka a poté rozmixujte. Osolte a opepřete dle chuti.
Připravte si gremolatu, která vznikne prostým smícháním sekaného fenyklu, petrželky, strouhané citronové kůry a česneku nastrouhaného nebo lépe nasekaného na opravdu malé kousíčky.
Polévku podávejte s lžičkou hustého jogurtu a gremolatou.