Pažitka
Název:

Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou


Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou


Ingredience:
Ingredience:
zralá rajčata1.5 kg
česnek3 stroužky
harissa pasta1 lžíce
skořice kousek svitku
tymián pár větviček
šalvěj pár lístků
nové koření3 kuličky
hřebíček3 ks
jehněčí vývar (z kostí a ocásků)0,5 l
sůl dle potřeby
čerstvě drcený pepř špetka
menší mrkev2 ks
celer i s listy2 řapíky
červený paprikový lusk1/2 ks
vařená cizrna dle chuti
římský kmín špetka
čerstvý koriandr dle chuti
máslo plátek
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt, slýchávala jsem často od babičky. Né že bych byla nějakým extra vyznavačem polévek, ale rady mé babičky si občas beru k srdci, takže když už polévku, tak pořádně hustou, hafo zeleniny a náruč bylinek. Jak by řekl můj děda, v té musí i lžíce stát. Přesně takové mě dohánějí k šílenství a zavánějí obžérstvím. Co je na takových polévkách super je hodně variabilní skladba, kde téměř všechno funguje. Ať ze spíže vylovíte cokoliv, vždycky můžete začít nebo skončit dobrým vývarem.

Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, přidáme všechna koření a bylinky, harissu, zalijeme vývarem a pod pokličkou uvaříme do hodně měkka. Rajčata v podstatě rozvaříme na kaši. Celou směs pořádně propasírujeme přes síto, z rajčat vymačkáme všechnu dužninu a šťávu. Díky tomu dostaneme lehce zahuštěný vývar.

Mrkev, celer a papriku nakrájíme na kousky a na másle orestujeme na skus. Přihodíme cizrnu a ještě chvilku restujeme. Směs osolíme, poprášíme římským kmínem, nasekaným koriandrem a celerovými listy. Necháme rozvonět a přidáme k vývaru. Polévku promícháme a podáváme lehce posypanou drceným pepřem.

Tip: K polévce můžeme připravit křupavé chlebové hranolky z arabských placek. Pitu nakrájíme na proužky a osmažíme v oleji. Na papírovém ubrousku necháme okapat a podáváme.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno