Ingredience: | |
zralá rajčata | 1.5 kg |
česnek | 3 stroužky |
harissa pasta | 1 lžíce |
skořice | kousek svitku |
tymián | pár větviček |
šalvěj | pár lístků |
nové koření | 3 kuličky |
hřebíček | 3 ks |
jehněčí vývar (z kostí a ocásků) | 0,5 l |
sůl | dle potřeby |
čerstvě drcený pepř | špetka |
menší mrkev | 2 ks |
celer i s listy | 2 řapíky |
červený paprikový lusk | 1/2 ks |
vařená cizrna | dle chuti |
římský kmín | špetka |
čerstvý koriandr | dle chuti |
máslo | plátek |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt, slýchávala jsem často od babičky. Né že bych byla nějakým extra vyznavačem polévek, ale rady mé babičky si občas beru k srdci, takže když už polévku, tak pořádně hustou, hafo zeleniny a náruč bylinek. Jak by řekl můj děda, v té musí i lžíce stát. Přesně takové mě dohánějí k šílenství a zavánějí obžérstvím. Co je na takových polévkách super je hodně variabilní skladba, kde téměř všechno funguje. Ať ze spíže vylovíte cokoliv, vždycky můžete začít nebo skončit dobrým vývarem.
Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, přidáme všechna koření a bylinky, harissu, zalijeme vývarem a pod pokličkou uvaříme do hodně měkka. Rajčata v podstatě rozvaříme na kaši. Celou směs pořádně propasírujeme přes síto, z rajčat vymačkáme všechnu dužninu a šťávu. Díky tomu dostaneme lehce zahuštěný vývar.