Ingredience: | |
drcená rajčata Alnatura | 1 plechovka (400 g) |
keříková rajčata | 6 ks |
střední mrkev | 2 ks |
celer | 2 řapíky |
pórek | 1/2 ks |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 1 stroužek |
vývar | cca 500 ml |
bazalka + na ozdobení | hrst |
bobkový list | 1 ks |
Ghí nebo jiný tuk | dle potřeby |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti |
třtinový cukr | 1 lžíce |
mozzarella | k podávání |
pečivo, např. bagetka | k podávání |
Dnes bylo venku ošklivo a mě se chtělo uvařit něco barevně výrazného. Protože přeci jen člověk prvně jí očima. Zvolila jsem tak rajčatovou polévku, která nás v tom nečase nejen skvěle nasytila, ale i potěšila naše oko, protože v kombinaci s bílou mozzarellou a zelenou bazalkou jsou prostě skvělá barevná trojka.
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů a na plech vyložený pečící folií si naskládáme keříková rajčata, ty pokapeme trochou olivového oleje a mírně osolíme a dáme do trouby cca 10 minut. Slupka rajčat hezky praskne a jde krásně sloupnout. Mezitím si v tlakovém hrnci na Ghí osmahneme najemno nakrájenou cibulku, poté přidáme česnek, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Vše krátce osmahneme. Poté přidáme drcená rajčata a promícháme, přidáme bazalku a bobkový list, zalijeme vývarem a dáme vařit. Vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
Poté z polévky vyjmeme bobkový list. Přidáme oloupaná a vykrojená, opečená keříková rajčata (4 kusy si necháme na ozdobení polévky). Směs osolíme, opepříme, a pokud je třeba trochu osladíme. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dochucení zakápneme trochou citrónové šťávy. Nakrájíme si mozzarellu na plátky.
Polévku podáváme s opečeným rajčátkem, plátky mozzarelly, pár lístky bazalky a případně s pečivem např. s nasucho opečenou bagetkou potřenou směsí olivového oleje a nasekané bazalky.
Podrobné info: