Pažitka
Název:

Rajčatové rizoto s červeným vínem

vegetariánský recept


Rajčatové rizoto s červeným vínem


Ingredience:
Ingredience:
malá cibule1 ks
olivový olej2 lžíce
rýže arborio150 g
rajský protlak1 lžička
červené suché víno100 ml
česnek1/2 stroužku
loupaná, drcená rajčata200 g
provensálské bylinky dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
zeleninový vývar250 - 300 ml
parmazán30 g
sušená rajčata naložená v oleji30 g
najemno nasekaná petrželka1/2 lžíce
Postup přípravy:

U nás doma je milovníkem rizota moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové nebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!

V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.

1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1 - 2 minuty. Přidejte rýži. Za občasného míchání opékejte opět 1 - 2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.

2. Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmazán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno