Pažitka
Název:

Rajčatovo-bazalková polévka


Rajčatovo-bazalková polévka


Ingredience:
Ingredience:
zralá rajčata200 g
velká mrkev2 ks
středně velká cibule1 ks
česnek4 stroužky
zeleninový vývar500 ml
olivový olej dle potřeby
bazalkové lístky hrst
hrubozrnná mořská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
opražená dýňová semínka hrst
chlebové krutony dle chuti
Postup přípravy:

Nedávno jsem dostala šílenou chuť na nějakou hustou polévku. A protože jsem doma měla čerstvou bazalku, rozhodla jsem se ji zkombinovat s rajčátky a uvařila jsem tuhle rajčatovou polévku. Přidávám do ní navíc i mrkev a všechno pak společně upeču v troubě. Pečená zelenina dodá polévce správný šmrnc a chutná ještě lépe, když ji nakonec ozdobíte chlebovými krutonky.

Oloupanou mrkev a cibuli nakrájejte na větší kousky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, celé stroužky česneku a vše zakápněte olivovým olejem. Plech se zeleninou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, osolte, opepřete a pečte cca 30 minut. Upečenou zeleninu vhoďte do mixéru, přidejte hrst bazalkových lístků a vše rozmixujte na hladký krém. Hotový krém vlijte do hrnce, přidejte zeleninový vývar a nechte vařit 5 - 7 minut. Polévku naservírujte do misky, posypte ji nasucho opraženými dýňovými semínky, chlebovými krutony a na závěr ji ozdobte snítkou bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno