Pažitka
Název:

Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem


Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem


Ingredience:
Ingredience:
rajčata500 g
olivový olej2 lžíce
velká cibule nakrájená nahrubo1 ks
zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky2,5 cm
česnek nakrájený na jemné plátky2 stružky
drcený římský kmín1 lžička
kurkuma1 lžička
bobkový list4 ks
kvalitní protlak100 g
kokosové mléko (1 plechovka)400 g
voda400 ml
cukr1 lžíce
chilli paprička nakrájená na jemno1 ks
pepř dle chuti
sůl dle chuti
pražené kokosové vločky na ozdobu1 lžička
lístky bazalky nebo koriandru hrst
Postup přípravy:

Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace. 

Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí. 
Rajčata umyju a na jejich špicce nakrojím do kříže. V hrnci nechám vařit dostatečné množství vody a jakmile začne bublat, rajčata do ní vyklopím. Do mísy naliju ledovou vodu. Po půlminutě varu rajčata sliju a okamžitě přemístím do připravené ledové vody.
Postupně nabodávám na vidličku a loupu z kůže. Pokrájím na čtvrtiny a vykrájím "bubáky".

Na pánvi rozpálím olej a orestuji na něm cibuli, jakmile zesklovatí, přidám zázvor a česnek. 
Přidám špetku soli, pepře, chilli, 4 bobkové listy, kurkumu i římský pepř a lžíci cukru. Restuji cca 3 minuty.

Pak přidávám rajčata i protlak a promíchám. Následuje kokosové mléko a 400 ml vody (odměřuju použitou plechovkou od mléka). Vařím 15-20 minut.

Vyndám bobkový list a promixuju tyčovým mixérem. Kdo má rád hladké krémové polévky, může i propasírovat. Ochutnám, případně přidávám sůl, cukr nebo pepř, záleží jak máte rajčatové věci rádi vy.

Na suché pánvi jemně orestuju kokosové vločky. Ty pak nasypu na servírovanou polévku společně s bazalkou či koriandrem. Podávám s křupavou bagetou. 
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Svobodová

    zavřít okno