Název:Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem
Ingredience:
Ingredience: |
rajčata | 500 g |
olivový olej | 2 lžíce |
velká cibule nakrájená nahrubo | 1 ks |
zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky | 2,5 cm |
česnek nakrájený na jemné plátky | 2 stružky |
drcený římský kmín | 1 lžička |
kurkuma | 1 lžička |
bobkový list | 4 ks |
kvalitní protlak | 100 g |
kokosové mléko (1 plechovka) | 400 g |
voda | 400 ml |
cukr | 1 lžíce |
chilli paprička nakrájená na jemno | 1 ks |
pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pražené kokosové vločky na ozdobu | 1 lžička |
lístky bazalky nebo koriandru | hrst |
Postup přípravy:Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace.
Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí.
Rajčata umyju a na jejich špicce nakrojím do kříže. V hrnci nechám vařit dostatečné množství vody a jakmile začne bublat, rajčata do ní vyklopím. Do mísy naliju ledovou vodu. Po půlminutě varu rajčata sliju a okamžitě přemístím do připravené ledové vody.
Postupně nabodávám na vidličku a loupu z kůže. Pokrájím na čtvrtiny a vykrájím "bubáky".
Na pánvi rozpálím olej a orestuji na něm cibuli, jakmile zesklovatí, přidám zázvor a česnek.
Přidám špetku soli, pepře, chilli, 4 bobkové listy, kurkumu i římský pepř a lžíci cukru. Restuji cca 3 minuty.
Pak přidávám rajčata i protlak a promíchám. Následuje kokosové mléko a 400 ml vody (odměřuju použitou plechovkou od mléka).
Vařím 15-20 minut.
Vyndám bobkový list a promixuju tyčovým mixérem. Kdo má rád hladké krémové polévky, může i propasírovat. Ochutnám, případně přidávám sůl, cukr nebo pepř, záleží jak máte rajčatové věci rádi vy.
Na suché pánvi jemně orestuju kokosové vločky. Ty pak nasypu na servírovanou polévku společně s bazalkou či koriandrem. Podávám s křupavou bagetou.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno