Pažitka
Název:

Rajčatovo-pomerančová polévka


Rajčatovo-pomerančová  polévka


Ingredience:
Ingredience:
rajčatové pyré800 ml
čerstvá pomerančová šťáva500 ml
voda200 ml
kůra z citronu1 ks
provensálské koření2 špetky
olivový olej3 lžíce
česnek3 stroužky
jarní cibulka2 ks
nasekaný zázvor4 cm
skořice špetka
muškátový oříšek špetka
třtinový cukr2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Po úspěšné akci se Zdeňkem Pohlreichem jsem si řekl, že se zase na chvíli postavím za sporák a uvařím pro vás nějakou dobrotu. 

Stále čekám na nějaký ten sníh, který by trošku navodil zimní atmosféru, ale asi se jej letos nedočkáme. Proto jsem zvolil recept, který se docela dobře hodí do počasí, které v současné době máme. Barvou a chutí připomíná léto, ale příjemně zahřeje na duši. Jak jsem již naznačil, zvolil jsem teplou úpravu pro únorové počasí, nicméně se touto polévkou můžete docela slušně osvěžit a zasytit i v letních horkých měsících, jelikož je vhodná i ve studené úpravě jako je například Gazpacho (gaspáčo). 

Recepty jako tento vzbuzují často nedůvěru. Věřte však, že kombinace ovoce, zeleniny a voňavých bylinek může často vytvořit nezapomenutelné chutě, které vás příjemně překvapí.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm najemno nasekanou cibulku, česnek a zázvor. Chvíli restujeme, abychom chytili barvu, a poté zalijeme rajčatovým pyré, pomerančovou šťávou a dolijeme vodou. Přidáme muškátový oříšek, skořici, sůl, pepř a přivedeme k varu.

Zhruba po 12 minutách přidáme provensálské koření a citronovou kůru. Vše společně povaříme. V závěru polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme doladit citronovou šťávou nebo cukrem dle chuti. Ozdobíme jemně nakrájenou jarní cibulkou.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petr Chudárek

    zavřít okno