Ingredience: | |
hovězí přední/zadní | 500 g |
sádlo nebo máslo | 1 lžíce |
cibule | 500 g |
mletý kmín | 1 lžička |
mletá paprika gulášová | 40 g |
rajčata | 500 g |
červené víno | 200 ml |
zeleninový vývar | 500 ml |
chilli | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
brambory | 300 g |
česnek | 1 stroužek |
bílá paprika | 2 ks |
Sepsání tohoto receptu mi trvalo několik let. Ano čtete správně, několik let. Mám ho v šuplíku, s chutí a radostí ho vařím, ale stále nebyla ta vhodná příležitost ho nafotit a sepsat. Až doteď. Konečně.
Kdo mě už trochu zná, tak ví, že já českou kuchyni téměř nevařím a už skoro vůbec nekonzumuji. Až na pár výjimek. K těm patří i tento guláš. Ale ano, asi to bude tím, že guláš není klasické české jídlo, i když už ho tak většina lidí bere.
Tento guláš je dokonce inspirovaný Maďarskem. Je lehce pálivý a založený na rajčatech a paprikách, které se v guláši rozvaří a tím pádem ho nemusíte zahušťovat moukou s vodou či jinými nesmysly. Aspoň pro mě nesmysly. Nikdy jsem nepochopila, proč dávat do jídla mouku, když tam mohu přidat více zeleniny a výsledek je hustotou stejný a chuťově někde jinde. V nebesích. Ano, až tak vysoko.
Takže, je sezóna paprik a rajčat, hovězí je všude kolem nás, tak se do něj pusťte. Jelikož do něj dávám trochu brambor, tak ho můžete jíst jen tak, s chlebem, těstovinami anebo knedlíkem. To už je čistě na vás.
Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno.
Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je horký, tak přidáme lžíci sádla nebo másla.
Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlatova.
K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu. Hezky se nám u pomalého restování provoní.
Když je cibule zlatavá, přidáme maso a orestujeme ho. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.
V tu chvíli přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.
Nalijeme do hrnce víno.
Opepříme a necháme zredukovat. V podstatě potřebujeme, aby se nám tekutina snížila na polovinu.
Když máme víno zredukované, tak guláš zalijeme vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.
Přiklopíme a necháme hodinu na menší plamen dusit.
Po hodině guláš odklopíme. Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše.
Přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.
Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky. Po 15ti minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.
Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.
Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky.
Podrobné info: