Pažitka
Název:

Rajčatový hovězí guláš


Rajčatový hovězí guláš


Ingredience:
Ingredience:
hovězí přední/zadní500 g
sádlo nebo máslo1 lžíce
cibule500 g
mletý kmín1 lžička
mletá paprika gulášová40 g
rajčata500 g
červené víno200 ml
zeleninový vývar500 ml
chilli dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
brambory300 g
česnek1 stroužek
bílá paprika2 ks
Postup přípravy:

Sepsání tohoto receptu mi trvalo několik let. Ano čtete správně, několik let. Mám ho v šuplíku, s chutí a radostí ho vařím, ale stále nebyla ta vhodná příležitost ho nafotit a sepsat. Až doteď. Konečně.

Kdo mě už trochu zná, tak ví, že já českou kuchyni téměř nevařím a už skoro vůbec nekonzumuji. Až na pár výjimek. K těm patří i tento guláš. Ale ano, asi to bude tím, že guláš není klasické české jídlo, i když už ho tak většina lidí bere. 

Tento guláš je dokonce inspirovaný Maďarskem. Je lehce pálivý a založený na rajčatech a paprikách, které se v guláši rozvaří a tím pádem ho nemusíte zahušťovat moukou s vodou či jinými nesmysly. Aspoň pro mě nesmysly. Nikdy jsem nepochopila, proč dávat do jídla mouku, když tam mohu přidat více zeleniny a výsledek je hustotou stejný a chuťově někde jinde. V nebesích. Ano, až tak vysoko.

Takže, je sezóna paprik a rajčat, hovězí je všude kolem nás, tak se do něj pusťte. Jelikož do něj dávám trochu brambor, tak ho můžete jíst jen tak, s chlebem, těstovinami anebo knedlíkem. To už je čistě na vás.

Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno. 

Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je horký, tak přidáme lžíci sádla nebo másla.

Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlatova. 

K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu. Hezky se nám u pomalého restování provoní.

Když je cibule zlatavá, přidáme maso a orestujeme ho. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.

V tu chvíli přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.

Nalijeme do hrnce víno.

Přidáme spařená a oloupaná a pokrájená rajčata.

Opepříme a necháme zredukovat. V podstatě potřebujeme, aby se nám tekutina snížila na polovinu.

Když máme víno zredukované, tak guláš zalijeme vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.

Přiklopíme a necháme hodinu na menší plamen dusit.

Po hodině guláš odklopíme. Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše.

Přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.

Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky. Po 15ti minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.

Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.

Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno