Ingredience: | |
konzervovaná nebo předem uvařená cizrna | 1 plechovka (400 g) |
sušená rajčata v oleji | 4 ks |
olej ze sušených rajčat | 3 - 4 lžíce |
citronová šťáva | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Hummus je studený pokrm (kaše) z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu. Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ - cizrna. My jsme si tuhle pochoutku doslova zamilovali a kdykoli je to možné si ji v restauraci objednáváme. Tentokrát nabízíme recept na trochu jiný hummus. Tahini jsme nahradili sušenými rajčaty. Hummus můžete podávat jako předkrm nebo lehkou večeři s arabským chlebem nebo kousky syrové zeleniny (mrkev, paprika...)