Pažitka
Název:

Rajská omáčka s bezmasými kuličkami

vegetariánský recept


Rajská omáčka s bezmasými kuličkami


Ingredience:
Sojové kuličky:
sojový granulát1/2 pytlíku (150 g)
malá cibule1 ks
česnek1 stroužek
vejce1 ks
Hladká mouka/hraška/strouhanka (vystačíte si i s jednou z těchto surovin, já většinou dávám od každé trochu) dle potřeby
zeleninový vývar dle potřeby
mletá paprika špetka
majoránka špetka
sůl špetka
pepř špetka
olej na smažení
Fazolové kuličky:
bílé fazole2 hrnky
hraška/mouka dle potřeby
strouhanka dle potřeby
malá cibule1 ks
česnek1 stroužek
koření/bylinky (mletá paprika, majoránka, sůl, pepř) dle chuti
olej na smažení
Rajská omáčka:
rajský protlak120 g
cibule1 ks
citron dle chuti
moučkový cukr dle chuti
máslo a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky na zauštění
kečup dle chuti
bazalka dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Máte chuť na trochu tradičnější českou kuchyni? Nebo se vám zase doma dostalo rajské s knedlíkem? Vy můžete mít taky své kuličky!!

Chcete-li zachovat klasickou chuť rajské s masovými kuličkami, výborně poslouží sojový granulát. Pro odpůrce nefermentované sóji mám velmi chutnou fazolovou alternativu!

Sojové kuličky:
Granulát uvaříme dle návodu. Stačí ho spíš nechat nabobtnat nejlépe v horkém zeleninovém vývaru nebo směsi koření(mletá paprika, majoránka, další bylinky, sůl, pepř).
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a oloupeme česnek.
Po scezení necháme vychladnout a vymačkáme přebytečnou vodu.
Do granulátu rozbijeme vajíčko, přimícháme cibule a prolisovaný česnek. Dochutíme kořením a pomalu vmícháváme mouku nebo hrašku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Smažíme do křupava.

Fazolové kuličky:
U bílých fazolí musíme počítat s několikahodinovým namočením, nejlépe přes noc. Délka namočení a vaření se liší, takže připravíme podle návodu na obalu. Lepší jsou fazole lehce rozvařené, než tvrdé.
Cca půlku uvařených fazolí rozmixujeme a smícháme je s nerozmixovanou částí.
Přidáme nakrájenou cibuli nadrobno a prolisovaný česnek.
Dochutíme majoránkou, dalšími bylinkami nebo nějakým zeleninovým kořením a mletou paprikou.
Přidáváme hrašku nebo mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Tyto kuličky je fajn nakonec obalit ve strouhance kvůli lepivosti, finální barvě a křupavosti.

Rajská omáčka:
Pokud se rozhodneme pro běžnou jíšku, rozehřejeme hrnec s máslem, které zasypeme zhruba stejným množstvím mouky a opražíme. Zředíme vodou a rozmícháme tak, aby vznikla jemná hmota.
Do naší hmoty přidáme rajský protlak a povaříme.
Hrnec odstavíme a nastrouháme do něj cibuli.
Dochucujeme kapkou citronu, lžičkou cukru, bazalkou, dosolíme, dopepříme a pokud se nám stále něco nezdá, jakože to se občas stává, doladíme kečupem.

Podáváme s těstovinami či knedlíkem. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno