Rajská omáčka: | |
hovězí maso zadní | cca 1/2 kg |
pasírovaná rajčata nebo rajčatové pyré | 500 g |
větší cibule | 2 ks |
bobkový list | 2 - 3 ks |
nové koření | cca 3 kuličky |
cukr | dle chuti |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
voda | dle potřeby |
Bulgurové nočky: | |
velkozrnný tmavý bulgur | 150 g |
pšeničná celozrnná mouka | 100 g |
žloutek | 1 ks |
sůl | dle chuti |
voda nebo mléko | dle potřeby |
Jak vás učila rajskou maminka? Ta moje klasiku - z protlaku a se záklechtkou. Někdo zahušťuje perníkem, což je taky příjemná změna, ale pořád je to mouka v jiné podobě. A ta mě právě trápila. A taky protlak. Takže já budu svou dceru učit, aby si i bez těchto věcí poradila. Alespoň občas - snad i ona to bude vítat jako příjemnou změnu.
Rajská omáčka:
Cibuli nasekejte na drobno a na trošce oleje opečte do zlatova, a to společně s masem vcelku, které jste předtím osolili a opepřili. Závěrem smažení posypejte cukrem a nechte jej lehce zkaramelizovat. Poté přilijte pasírovaná rajčata a dolejte vodou dle potřeby tak, aby bylo maso ponořené, ale rozhodně ne víc. Já sama jsem použila asi půl litru vody. Přidejte koření a vše společně vařte do změknutí masa. K urychlení procesu jsem si pomohla papiňákem, ve kterém se maso vařilo přibližně hodinu a čtvrt. Poté odstavte, nechte vychládnout, vyberte maso a koření a omáčku rozmixujte do hladka. Bude-li se vám zdát, že je příliš řídká, ještě ji nechte nějaký čas bublat bez poklice, aby se přebytečná voda vyvařila. Nechci tvrdit, že je hustá tak, že v ní stojí lžíce, ale zároveň to rozhodně není taková poloprůhledná břečka, jakou si pamatuju ze školní jídelny.
Bulgurové nočky: