Masové koule: | |
mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým) | 500 g |
sůl | 1/2 lžičky |
mletý pepř | dle chuti |
vejce | 1 ks |
strouhanka nebo kukuřičná krupice | 2 lžíce |
*koření | dle chuti |
Omáčka: | |
máslo (nebo ghí) | 60 g |
hladká mouka (nebo hraška) | 50 g |
střední cibule | 1 ks |
loupaná rajčata (stačí konzerva) | 400 g |
vývar (hovězí či drůbeží) | 800 ml |
skořice | 1/2 lžičky |
bobkový list | 1 ks |
celý pepř | 5 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
tymián | 1/2 lžičky |
rajčatový protlak | 140 g |
ocet | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Vždycky, když děti nechtějí moc jíst (většinou při nebo po nemoci), vím, že jim chuť 100% spraví rajská omáčka. Stejně jako já ji prostě milují a během chvíle vymetou talíře do poslední kapičky. Ideálně s těstovinami (ty dětem chutnají nejvíc, kolínka forever), i když já pro sebe obvykle volím basmati rýži, neboť je dietnější a taky mi prostě víc chutná.
Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, já jsem se k té ideální variantě prokousávala dlouho a přes nespočet pokusů. Zkoušela jsem jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které jsem zůstala obsahuje všechno - vývar, rajčata i protlak - pak jsou ty chutě přesně tak, jak mají být.
Rajskou dělám v 99 případech ze 100 s kouličkami z mletého masa. Děti je mají raději než plátek hovězího a je s tím trochu méně práce. V receptu pak uvádím, jak ochutit hovězí i drůbeží variantu.
Masové koule
Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pokud jde ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme strouhanku/kukuřičnou krupici.
Masové koule vyskládáme na tác a připravíme omáčku.
Omáčka
Cibuli nasekáme na jemno.
V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Přidáme rajčata, promícháme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a dusíme 45 minut.
Po stanoveném čase vyjmeme maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přecedíme a na plamen už nevracíme. Přidáme do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem - obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.
Masové koule vrátíme do omáčky, aby dále nechladly.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Omáčka i připravené maso se dá bez problémů zamrazit.
*Koření: