Pažitka
Název:

Rajská omáčka s masovými kuličkami


Rajská omáčka s masovými kuličkami


Ingredience:
Masové koule:
mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým)500 g
sůl1/2 lžičky
mletý pepř dle chuti
vejce1 ks
strouhanka nebo kukuřičná krupice2 lžíce
*koření dle chuti
Omáčka:
máslo (nebo ghí)60 g
hladká mouka (nebo hraška)50 g
střední cibule1 ks
loupaná rajčata (stačí konzerva)400 g
vývar (hovězí či drůbeží)800 ml
skořice1/2 lžičky
bobkový list1 ks
celý pepř5 kuliček
nové koření5 kuliček
tymián1/2 lžičky
rajčatový protlak140 g
ocet dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Vždycky, když děti nechtějí moc jíst (většinou při nebo po nemoci), vím, že jim chuť 100% spraví rajská omáčka. Stejně jako já ji prostě milují a během chvíle vymetou talíře do poslední kapičky. Ideálně s těstovinami (ty dětem chutnají nejvíc, kolínka forever), i když já pro sebe obvykle volím basmati rýži, neboť je dietnější a taky mi prostě víc chutná.

Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, já jsem se k té ideální variantě prokousávala dlouho a přes nespočet pokusů. Zkoušela jsem jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které jsem zůstala obsahuje všechno - vývar, rajčata i protlak - pak jsou ty chutě přesně tak, jak mají být.

Rajskou dělám v 99 případech ze 100 s kouličkami z mletého masa. Děti je mají raději než plátek hovězího a je s tím trochu méně práce. V receptu pak uvádím, jak ochutit hovězí i drůbeží variantu.

Masové koule

Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pokud jde ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme strouhanku/kukuřičnou krupici. 

Masové koule vyskládáme na tác a připravíme omáčku.

Omáčka

Cibuli nasekáme na jemno.

V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Přidáme rajčata, promícháme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a dusíme 45 minut.

Po stanoveném čase vyjmeme maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přecedíme a na plamen už nevracíme. Přidáme do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem - obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.

Masové koule vrátíme do omáčky, aby dále nechladly. 

Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Omáčka i připravené maso se dá bez problémů zamrazit.

*Koření: 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno