Pažitka
Název:

Rajská omáčka se špaldovými knedlíky s klíčky na Českém Ghíčku


Rajská omáčka se špaldovými knedlíky s klíčky na Českém Ghíčku


Ingredience:
Omáčka:
hovězí zadní maso500 g
voda5 l
passata bio (690 g)1 balení
himalájská sůl dle chuti
nové koření dle chuti
bobkový list dle chuti
mrkev4 ks
petržel1 ks
celr50 g
České Ghíčko dle potřeby
velká cibule1 ks
tapioka škrobová mouka Adveni8 lžic
voda dle potřeby
třtinový cukr dle chuti
Knedlíky (cca 5 ks):
špaldová polohurbá mouka400 g
hladká špaldová celozrnná mouka100 g
pohankový zajíc250 ml
vejce2 ks
droždí1/2 kostky
sůl dle chuti
ovesné vločky s klíčky3 hrsti
Postup přípravy:

Občas si rádi pochutnáme na rajské omáčce a manžel ji prostě musí mít s knedlíkem. No a já jelikož výzvy miluji, jsem už párkrát otestovala knedlíky ze špaldové mouky a ovesných vloček s klíčky. Při návštěvě zdravé výživy mi navíc přistála v nákupním košíku tapioková škorobová mouka, která se hodí právě na zahušťování omáček. Takže se šlo testovat. Výsledek? No tak ten stál za to, manžel si na knedlíkách moc pochutnal a tapioka mouka nezklamala, vůbec v omáčce není znát.
Takže se s vámi mohu nyní podělit o zdravější alternativu rajské omáčky se zdravějšími knedlíčky.

Nejprve si uděláme vývar. Omyjeme maso, dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přidáme na velké kusy pokrájenou zeleninu - mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list, sůl. Já vařila 1,5 hodiny. Přecedíme.

Na Českém Ghí si orestujeme cibulku, přidáme šťávu z rajčat, zalijeme vývarem, povaříme, přidáme mrkev z hrnce, rozmixujeme. Nebude třeba pak omáčku tolik doslazovat. Omáčku přecedíme, propasírujeme, dochutíme třtinovým cukrem, případně dosolíme. Ve studené vodě si rozkvrdláme tapioka škrobovou mouku. Já dala 8 lžic a povaříme 10 minut. Je třeba míchat, aby se mouka nepřichytila na dno.

Podáváme s knedlíkem, synovi jsem udělala jako přílohu jáhličky.

Knedlíky:

Ovesné klíčky si namočíme do pohankového zajíce na 30 minut. Rozpustíme si ve vlažném pohankovém zajíci droždí. 
Odvážíme a prosejeme mouku, přidáme vajíčka, promícháme a přidáme namočené vločky, osolíme, prohněteme. V případě potřeby přidáme polohrubou špaldovou mouku tak, aby se těsto nelepilo. Necháme kynout asi tak 30 minut.
Nakynuté těsto si dáme na podložku a prohněteme. Vyválíme si knedlíky, které necháme ještě chvíli kynout. Knedlíky dáme do vařící se osolené vody, zamícháme a vaříme 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno